Η Βρετανία πρόκειται να απομακρύνει δια θαλάσσης 5.000 ξένους εργαζόμενους από την πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πόλη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

«Προσανατολιζόμαστε να απομακρύνουμε 5.000 ανθρώπους από τη Μιζουράτα, μάλλον σε ένα μόνο πλοίο», τόνισε ο Ντάνιελ Σέφερντ, εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής του ΟΗΕ.

Η επιχείρηση, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Βρετανία, αποτέλεσε το κύριο θέμα της σημερινής συνόδου στην έδρα του ΟΗΕ με τον βρετανό υφυπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Μίτσελ.

«Η κατάσταση στη Μιζουράτα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Πέντε χιλιάδες ξένοι εργάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία προκυμαία. Οι εκρήξεις σημειώνονται σε απόσταση 300 μ. από το σημείο στο οποίο βρίσκονται», τόνισε ο Μίτσελ στο BBC.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Διεθνής Οργανισμός για τις Μεταναστεύσεις (ΟΙΜ) θα διοργανώσει μία επιχείρηση για να τους οδηγήσει στην Αίγυπτο. «Πολλοί εξ αυτών είναι Αιγύπτιοι, υπάρχουν επίσης και κάποιοι υπήκοοι του Μπαγκλαντές. Εμείς θα τους βγάλουμε όλους από εκεί από θαλάσσης αμέσως μόλις μπορέσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μίτσελ ανακοίνωσε επίσης πως η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει και άλλες επιχειρήσεις αρωγής σε άλλες πόλεις της δυτικής Λιβύης. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν προς τη ΜΚΟ Διεθνές Ιατρικό Σώμα (IMC).

Το ποσόν αυτό θα επιτρέψει στην IMC να αποστείλει ιατρικές ομάδες και να μεταφέρει φάρμακα πρώτης ανάγκης για την περίθαλψη των τραυματιών, τονίζεται στο βρετανικό ανακοινωθέν.

«Στις ζώνες που πλήττονται από τη σύρραξη σε όλο το μήκος και πλάτος της Λιβύης, χιλιάδες άνθρωποι και τραυματίες έχουν απελπισμένα ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Εκείνοι που βρίσκονται σε θέση να μεταβούν στα νοσοκομεία βρίσκονται εκεί αντιμέτωποι με την έλλειψη γιατρών-οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα δεν έχουν εμπειρία σε πολεμικές καταστάσεις-τους λιγοστούς νοσηλευτές και προσωπικό που πνίγεται στη δουλειά», τόνισε ο Μίτσελ.