Η επέτειος των 50 χρόνων από την αποστολή του Γιούρι Γκαγκάριν θα εορταστεί με εκδηλώσεις μνήμης παγκοσμίως. Στη Βρετανία το ραδιόφωνο του BBC πήρε συνέντευξη από την κόρη του Έλενα. Σε αυτήν αποκάλυψε ότι ο πατέρας της είχε γράψει ένα γράμμα στη μητέρα της σε περίπτωση που δεν επέστρεφε από την αποστολή του. Στο γράμμα την προέτρεπε να βρει κάποιον άλλον και να μην μείνει μόνη αν δεν επέστρεφε.

Η κόρη του είπε πως το γράμμα ο Γκαγκάριν δεν το έδωσε πρίν φύγει αλλά το βρήκε αργότερα η μητέρα της μέσα στα πράγματα του. Άλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης είναι ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν για να μην ανησυχήσει τη σύζυγο του, δεν έδωσε την ακριβή ημερομηνία της αναχώρησης του. Η Έλενα Γκαγκάρινα δίνει το ποτρέτο ένός ανθρώπου βαθιά ευαίσθητου, μιλώντας για τον πατέρα της που λάτρευε την ιστορία και τη λογοτεχνία με προτίμηση στον Πούσκιν και τον “Μικρό Πρίγκηπα”.
Όπως λέει στη συνέντευξη της, στα εφτά χρόνια που έζησε ο πατέρας της μετά την αποστολή του, είχε βαρεθεί πλέον να μιλάει για την διαστημική του περιπέτεια. Ο θάνατος του όταν ήταν μόλις 34 ετών προήλθε από αεροπορικό δυστύχημα.