Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε σήμερα ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία και το επακόλουθο τσουνάμι «θα συγκαθορίσουν την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον».

«Σε μία πρώτη εκτίμηση που κάνουμε, το ποσοστό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας μπορεί να μειωθεί άμεσα, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, μεταξύ 0,2%-0,6%, ενώ το δεύτερο τετράμηνο του έτους μεταξύ 0,5%-1,4%», τόνισε ο ΟΟΣΑ στο ξεχωριστό κεφάλαιο που αφιερώνει στην Ιαπωνία μετά το σεισμό, στη γενικότερη έκθεσή του για τις προοπτικές της ανάπτυξης σε όλη τη ζώνη του ΟΟΣΑ.

«Οι εργασίες για την ανασυγκρότηση προβλέπεται να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα. . . εφόσον υλοποιηθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2011 θα αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο ιαπωνικό ΑΕΠ», ανέφερε.

Ο επίσημος ιαπωνικός απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό και το τσουνάμι έχει φθάσει τους 12.344 νεκρούς και τους 15.237 αγνοούμενους.

«Πλήττεται η εμπιστοσύνη στα ιαπωνικά προϊόντα»

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στις «μεγάλες υλικές ζημιές», από το σεισμό και το τσουνάμι γύρω από το νομό της Φουκουσίμα, «στην ηλεκτροδότηση με ωράρια», που επιβλήθηκε μετασεισμικά, «στις ανωμαλίες στα δίκτυα του εφοδιασμού των αγορών», που προκλήθηκαν και «στο πλήγμα στην εμπιστοσύνη», που προκαλείται «για τα ιαπωνικά προϊόντα», μετά από τη διαρροή ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα.

Ο διεθνής οργανισμός «αρνείται, στη φάση αυτήν, να κάνει προβλέψεις για εφέτος (σχετικά με τον) ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» της Ιαπωνίας.