Οι συμμετέχοντες έφαγαν χοιρινά λουκάνικα και ήπιαν κρασί. Σύμφωνα με
τους διοργανωτές, ήταν μια κίνηση αντίδρασης στην «κατάληψη» δρόμων από
μουσουλμάνους έξω από τζαμί στην περιοχή Goutte d’Or.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει σε γειτονιά του Παρισιού όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι. Προκάλεσε σφοδρή κριτική και χαρακτηρίστηκε «προβοκατόρικο» γιατί είχε οριστεί για την Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους αλλά και ημέρα του αγώνα Αγγλίας – Αλγερίας στο Μουντιάλ.

Η χθεσινή ημέρα ήταν επίσης η 70η επέτειος από το μήνυμα του Ντε Γκωλ για αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.

Ο δήμαρχος του Παρισιού χαρακτήρισε την εκδήλωση «εμφανώς εμπνευσμένη από ακροδεξιά κινήματα» ενώ η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας απαγόρευσε το «πάρτυ» φοβούμενη ταραχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien»,  τουλάχιστον 600 με 800 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου για να φάνε χοιρινά λουκάνικα και να πιουν κρασί σε ένα «γιγάντιο κόκτεϊλ πάρτυ», όπως το χαρακτήριζαν οι διοργανωτές.

Φαίνεται πάντως πως το συγκεντρωμένο πλήθος αποτελείτο από άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας από τα άτομα που μαζεύονται σε παρόμοια πάρτυ στο δρόμο.

Ένας άνδρας είχε ντυθεί «Αστερίξ», συμβολίζοντας την αντίσταση των Γαλατών προς τους Ρωμαίους. «18 Ιουνίου 1940, Γαλλία, Δημοκρατία, Ελευθερία- 18 Ιουνίου 2010, Αντίσταση» έγραφε ένα μεγάλο πανό, ενώ πολλοί συμμετέχοντες κρατούσαν γαλλικές σημαίες και κράδαιναν… λουκάνικα.

Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί μέσω facebook τον προηγούμενο μήνα και η σελίδα είχε εξ αρχής δεχθεί έντονη κριτική πως είχε συγκεκαλυμμένα αντι-μουσουλμανικά μηνύματα. Η σελίδα είχε 10.000 μέλη.

Παρόμοια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί σε περιοχή που χουν μουσουλμάνοι στη Λυών ματαιώθηκε τελικά έπειτα από πιέσεις της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.