Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προχώρησαν σήμερα εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία Μουάμαρ Καντάφι προχωρούν στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως. Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνητικές δυνάμεις ρίχνουν οβίδες από άρματα μάχης, αλλά προς το παρόν ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. «Αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών τόνισε οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες από το δυτικό τμήμα της πόλης.

«Τώρα ορισμένες οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία και τα τεμένη. Η κατάσταση γίνεται πολύ ευαίσθητη και πολύ επικίνδυνη» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.

«Πλέον δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τους τραυματίες. Όμως έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 1.400», εκ των οποίων περισσότεροι από 90 είναι σοβαρά, είπε, προσθέτοντας ότι ένα τουρκικό πλοίο αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας για τη μεταφορά περίπου πενήντα τραυματιών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει τον εξοπλισμό των λίβυων αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την εκδίωξη του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

«Δεν έχουμε πάρει την απόφαση αυτή, αλλά βεβαίως δεν το έχουμε αποκλείσει», σημείωσε η Ράις σε συνέντευξή της στο πρόγραμμα «Good Morning America» του δικτύου ABC.

Η Ράις προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς την άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ σημείωσε εξάλλου, αναφερόμενη στις πληροφορίες από το στενό κύκλο του Καντάφι οι οποίες φτάνουν στη Δύση, ότι ‘θα πειστούμε περισσότερο από πράξεις παρά από προσδοκίες ή βολιδοσκοπήσεις».

Την ίδια στιγμή ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ πρότεινε σήμερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας την αποστολή έως και οκτώ μαχητικών αεροσκαφών Gripen για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδό της πριν από μία ώρα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να συμβάλει με Gripen στη διεθνή επιχείρηση στη Λιβύη υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ράινφελντ ενώπιον των βουλευτών.

Η σουηδική αποστολή, που περιλαμβάνει επίσης ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, δε θα προχωρήσει ωστόσο σε άλλες αποστολές πέραν της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων βάσει της απόφασης 1973 του ΟΗΕ, προσέθεσε.

«Αυτό σημαίνει ότι τα σουηδικά αεροσκάφη δεν έχουν άδεια να πραγματοποιούν πλήγματα στο έδαφος», διευκρίνισε.