Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί στη Λιβύη εάν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, χωρίς έλεγχο, ο Καντάφι θα μπορούσε να διαπράξει βιαιοπραγίες κατά του λαού του. Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε ζωντανά από το Λευκό Οίκο.

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Ο Ομπάμα δεν διευκρίνισε πόσα και ποια στρατιωτικά μέσα θα διαθέσουν οι ΗΠΑ, αποσαφήνισε όμως ότι δεν πρόκειται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Η Βρετανία, η Γαλλία και ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα συμβάλουν με αεροσκάφη.

Πρόσθεσε ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση εάν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός που «πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα» και αν αποσύρει τα στρατεύματά του από τα προπύργια των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.