Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης. Τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στις 06:30 ώρα Ελλάδας και ακολούθησαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις.

Είχε προηγηθεί πολύ ισχυρή έκρηξη ενώ παράλληλα πυκνός καπνός υψώθηκε από περιοχή της πόλης όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης, σύμφωνα με κατοίκους.

Στο διπλωματικό πεδίο και πάλι, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- έπειτα από αίτημα και της Λιβύης. Τα μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να ενημερωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν ενώ το θέμα που θα βρεθεί στην αιχμή της συνεδρίασης είναι το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων.

Η λιβυκή πολεμική αεροπορία δεν υπάρχει πλέον ως μάχιμη δύναμη μετά την επέμβαση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στους πιλότους της RAF στην βάση Γκιόια ντελ Κόλε, στη νότια Ιταλία. Από τη βάση αυτή απογειώνονται μερικά από τα αεροσκάφη της RAF που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη.

Στο μεταξύ στο Κάιρο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Στην Κοπεγχάγη, το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι δανικά F-16 έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέβλεψε ταχεία έκβαση του πολέμου στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας θα είναι «σύντομης διάρκειας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης, όπως υπογράμμισε χθες και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν περιπολίες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.  Επικεντρώνονται στον έλεγχο της θαλάσσιας κίνησης από και προς τη Λιβύη υποστηρίζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων προς τη χώρα. Την εκτέλεση της αποστολής έχουν αναλάβει σε πρώτη φάση οκτώ πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και η φρεγάτα Λήμνος.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη, διαθέτοντας έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύναμη 200 στρατιωτών, ένα ναρκαλιευτικό και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Το Βερολίνο αντίθετα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των πλοίων του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ώστε να μη λάβει μέρος στον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου της Μιζουράτα δήλωσε σήμερα πως 17 άνθρωποι, από τους οποίους οι 5 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στην πόλη αυτή, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ >>