Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία για να συνδράμουν το δύσκολο έργο των ιαπωνικών συνεργείων να εντοπίσουν επιζώντες στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. «Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πως νοιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας», τόνισε.

Ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα αναχώρησε σήμερα για την Ιαπωνία. Στη χώρα βρίσκονται από το Σάββατο πέντε νοτιοκορεάτες διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική, στην Ιαπωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν επίσης τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο Κάρνεϊ δήλωσε πως ομάδα ειδικών έχει σταλεί στο Τόκιο, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί στα πυρηνικά από την Υπηρεσία Ενέργειας και Υγείας, αλλά και της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (NRC).

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.

Στην Ιαπωνία αναμένονται σήμερα περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.