Η γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα ώστε να μειωθεί και η τιμή του πετρελαίου και συμβούλευσε τους οδηγούς να φουσκώνουν τα ελαστικά τους και να οδηγούν πιο αργά ώστε να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση των καυσίμων.

Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, που έχει ενισχυθεί και από την κρίση στη Λιβύη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Η τιμή της αμόλυβδης σε ορισμένα βενζινάδικα αυτή την εβδομάδα έφθανε το 1.80 ευρώ το λίτρο.

Η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε χθες τους οδηγούς να αγοράζουν πετρέλαιο με μεγαλύτερη σύνεση και να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

«Πρώτα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την πίεση των ελαστικών σας, έπειτα να μειώσετε λίγο την ταχύτητα (με την οποία οδηγείτε) και τρίτον να σταματήσετε να οδηγείτε με τρόπο ‘ξεκινάω-σταματάω’», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info προσθέτοντας ότι οι οδηγοί θα πρέπει να σβήνουν τη μηχανή του οχήματός τους αν βρίσκονται καθηλωμένοι σε κίνηση πάνω από 20 δευτερόλεπτα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι οδηγοί μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 2.4% αυξάνοντας την πίεση των ελαστικών.

Η Ισπανία μείωσε το όριο ταχύτητας στους δρόμους σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο.