Στην Τουρκία εντοπίστηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ωστόσο δεν αποκάλυψε εάν παραμένει πιστός στον Μουάμαρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα, τον οποίο αναζητούν τόσο οι Λίβυοι αξιωματούχοι όσο και διπλωμάτες και τραπεζίτες καθώς στη χώρα του μαίνεται η ένοπλη εξέγερση, αποκάλυψε πού βρίσκεται μ’ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στην εφημερίδα.

Εξηγώντας ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπενγκντάρα έγραψε στην εφημερίδα ότι πληροφορήθηκε πως ο Λίβυος υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών τον αντικατέστησε προσωρινά επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Οι ξένες κυβερνήσεις ανυπομονούν να μάθουν αν αυτή η υψηλή προσωπικότητα του καθεστώτος εξακολουθεί να είναι πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς η πρόσβαση που έχει στα οικονομικά της Λιβύης δίνει στον Μπενγκντάρα ένα ρόλο-κλειδί την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Διεθνείς τραπεζίτες και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό θεωρούν ότι είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχει τη δυνατότητα να διακινεί κεφάλαια.

Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις.

Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.