Οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι επιζήσαντες του καταστροφικού σεισμού του 2010 στην Αϊτή είναι πολύ πιθανό να ζουν ακόμη σε σκηνουπόλεις στα τέλη του 2011, καθώς οι προσπάθειες να μετακινηθούν σε νέα σπίτια είναι πολύ αργές και παραπαίουν, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (International Organization for Migration, IOM).
Η εκτίμηση του IOM–ενός διακρατικού οργανισμού με 132 χώρες-μέλη ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη–αντηχεί τους φόβους που εκφράζουν πολλοί καθώς το ενδιαφέρον των δωρητριών χωρών για την πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής εξανεμίζεται εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης.
Στελέχη του IOM σημείωναν πως παρότι ο αριθμός των εκτοπισμένων σεισμοπαθών που ζουν σε καταυλισμούς μειώθηκε από το 1,5 εκατ. που υπολογιζόταν ότι ήταν τον Ιούλιο του 2010 σε 810.000 τον Ιανουάριο του 2011, τα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης της Αϊτής και των εταίρων της που παρέχουν βοήθεια δεν θα αρκέσουν ώστε να κατασκευαστούν αρκετά σπίτια για να επιλυθεί η κρίση εφέτος.
«Εκατοντάδες χιλιάδες Αϊτινοί είναι πολύ πιθανό ότι θα ζουν ακόμα σε στρατόπεδα προσφύγων στα τέλη του 2011», ανέφερε ο Λούκα Νταλ’ Όλιο, επικεφαλής της αποστολής του IOM στην Αϊτή.
«Πολλοί από εκείνους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τους καταυλισμούς ενδεχομένως δεν έχουν βρει μια μόνιμη λύση όσον αφορά τη στέγασή τους και ίσως ζουν με φίλους και μέλη των οικογενειών τους ή σε σκηνές στις γειτονιές τους», πρόσθεσε.
Το σεισμό που σάρωσε την Αϊτή, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων, ακολούθησαν μια επιδημία χολέρας, ένας κυκλώνας που προκάλεσε εκτεταμένενες πλημμύρες κι η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις χαοτικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Μετά από δύο μήνες καταγγελιών περί νοθείας, αιματηρών επεισοδίων βίας και διεθνών παραινέσεων, ο δεύτερος γύρος των εκλογών ορίστηκε για την 20ή Μαρτίου.
Την αβεβαιότητα ενέτεινε η επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν-Κλοντ “Μπέιμπι Ντοκ” Ντιβαλιέ.
Ο IOM ανέφερε ότι πολλές από τις οργανώσεις που συμβάλλουν στην διαχείριση των καταυλισμών για τους σεισμοπαθείς σταδιακά απεμπλέκονται από την Αϊτή, καθώς αντιμετωπίζουν περιορισμούς όσον αφορά το κόστος των επιχειρήσεων αρωγής αλλά και έλλειψη περαιτέρω χρηματοδοτήσεων.
Οι μισοί και πλέον από τους σεισμοπαθείς ζουν σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε οικόπεδα ιδιωτών και τουλάχιστον 99 από τους συνολικά 1.152 καταυλισμούς αντιμετωπίζουν ήδη εντολές έξωσης από ιδιοκτήτες.
Ο IOM ανέφερε ότι η διαχείριση της διαδικασίας των εξώσεων είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Αϊτής, αλλά έχουν κληθεί να μεσολαβήσουν διεθνείς οργανώσεις.
«Εάν οι σεισμοπαθείς αναγκαστούν να φύγουν χωρίς να υπάρχει λύση για το πού θα στεγαστούν, δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε σε περιοχές που δεν είναι ασφαλείς», όπου θα αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους “από κατολισθήσεις και πλημμύρες”, εξήγησε η Σάρα Ριμπέιρο, στέλεχος του IOM.
Ο Οργανισμός κάλεσε να επιταχυνθεί η διαδικασία επισκευής κατοικιών και ανοικοδόμησης στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες πόλεις που είχαν υποστεί καταστροφές από το σεισμό.