Ο Σπάρκι είναι ένα γλυκύτατο ντάτσχουντ με πρόβλημα στην ακοή. Το γεγονός αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να μάθει… νοηματική για να μπορεί να συνεννοείται με τους ανθρώπους που τον υιοθέτησαν. Ο Σπάρκι έμαθε μερικές λέξεις στη νοηματική χάρη στα μαθήματα που του έδωσαν κρατούμενοι σε μια φυλακή και παιδιά σε ένα σχολείο κωφαλάλων.

Οι κρατούμενοι σε φυλακή του Μισούρι εκπαίδευσαν αρχικά το Σπάρκι και στη συνέχεια ζήτησεαναπό τη Σχολή Κωφών του Φούλτον να τον αναλάβουν. Σήμερα ο Σπάρκι έχει βρει στέγη στο σχολείο και φροντίδα από τα παιδιά που του έμαθαν επιπλέον λέξεις. Το σχολείο μπορεί μάλιστα να αναλάβει άλλο ένα κουφό σκυλί, τον Πίτι.

Η διευθύντρια του σχολείου, Μπάρμπαρα Γκάρισον, ενέκρινε πλήρως τον Σπάρκι ως… μαθητή. «Πραγματικά πίστευε ότι θα ήταν θαυμάσια εμπειρία για τα παιδιά», είπε η γραμματέρας της Γκάρισον, Μπάρμπαρα Μαγκράθ.

Ο Σπάρκι καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται σε χειρονομίες που του υποδεικνύουν να κάθεται, να ξαπλώνει και να σταματάει ενώ εκπαιδεύεται για να μάθει επιπλέον σήματα για τις λέξεις «φαγητό» και «έξω».

Ο Σπάρκι και ο Πίτι προέρχονται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κρατούμενους της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας του Μισούρι. Οι κρατούμενοι καλούνται να αναλάβουν και να εκπαιδεύσουν ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλα, που τα εμποδίζουν να βρουν σπίτι να τα υιοθετήσει. Το πρόγραμμα αυτό σώζει σκυλιά που σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν σε ευθανασία και ταυτόχρονα δίνει στους κρατούμενους την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια εποικοδομητική δραστηριότητα.