Την άνευ προηγουμένου αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας προκάλεσαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα της Κύπρου και τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτές εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει θέση και έκανε λόγο για προβοκατόρικες δραστηριότητες.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου: «Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες… Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί… Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρισμα;».

Αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ερντογάν κατέληξε: «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας. Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω».