Η Κροατία μπορεί να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος τον Ιούνιο και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νωρίτερο το 2013 και το αργότερο το 2014, δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κροατία, Χάνες Σβόμποντα.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση για την Κροατία. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, όλοι αυτό επιθυμούν και θεωρώ ότι είναι πιθανό», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την πρόταση ψηφίσματος για την πρόοδο της Κροατίας στην πορεία προσχώρησης στην Ε.Ε.

Ερωτηθείς πότε η Κροατία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ε.Ε., ο κ. Σβόμποντα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο θα μπορέσει να δώσει τη συγκατάθεσή του για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια τα κράτη – μέλη μπορούν να υπογράψουν τη συνθήκη και θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην Κροατία για την ένταξη στην ΕΕ.

«Η Κροατία θα είναι μέλος της ΕΕ ως το 2014 και θα λάβει μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντα προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής», είπε.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται σήμερα να υιοθετήσει το σχέδιο ψηφίσματος και να το προωθήσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.