Οι Αμερικανοί βουλευτές «κατακεραύνωσαν» τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP κατά την ακρόασή του ενώπιον του Κογκρέσου για την πετρελαιοκηλίδα που μολύνει επί 59 ημέρες τον Κόλπο του Μεξικού. Ο Τόνι Χέιγουορντ παρέμεινε απαθής μπροστά σε μπαράζ κατηγοριών για υπεκφυγές και παραμερισμό ευθυνών εκ μέρους της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ακρόαση του Τόνι Χέιγουορντ στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ήλθε την επομένη της ανακοίνωσης ότι η BP θα διαθέσει 20 δις. ευρώ σε ειδικό ταμείο που θα καλύψει τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που είδαν τις δουλειές και τον τρόπο ζωής τους να καταστρέφονται από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού (εξέλιξη που ανέβασε τη μετοχή της εταιρείας).

Ένας προς έναν οι βουλευτές στηλίτευσαν τις δραστηριότητες της BP στην Αμερική. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρέμεινε απαθής μπροστά στις κατηγορίες των Αμερικανών βουλευτών ότι η BP αγνόησε τους μεγάλους κινδύνους κατά τη γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού.

«Υπό τη διοίκησή σας η BP έλαβε τα πιο ακραία ρίσκα» δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χένρι Γουάξμαν. Ερωτηθείς για μεθόδους συντόμευσης των διαδικασιών που φέρεται να ακολούθησε η BP πριν τη διαρροή, ο Χέιγουορντ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο 53χρονος γεωλόγος, γνωστός για τις «ωμές» δηλώσεις του, παρέμεινε γενικά απαθής μπροστά στο «κατηγορώ», όπως μεταδίδει το Associated Press.

Έμεινε πιστός στην προετοιμασμένη δήλωσή του και αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες εν αναμονή του πορίσματος των ερευνών για την πετρελαιοκηλίδα. Δήλωσε, επίσης, επανειλημμένα ότι δεν συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων για τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη γεώτρηση.

Η εναρκτήρια δήλωση -στην οποία εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη» για την πετρελαιοκηλίδα- διεκόπη από διαδηλώτρια, η οποία είχε τα χέρια της βαμμένα μαύρα και φώναξε: «πρέπει να κατηγορηθείς για έγκλημα Τόνι». Η διαδηλώτρια πάλεψε με την αστυνομία πριν οδηγηθεί εκτός της αίθουσας.

Οι βουλευτές δήλωσαν εξοργισμένοι από τη συνολική στάση του διευθύνοντος συμβούλου ενώπιον της επιτροπής· δέχθηκε τις επικρίσεις ότι κωλυσιεργεί, υπεκφεύγει και αρνείται τις ευθύνες της εταιρείας.

Ο Τόνι Χέιγουορντ απέδωσε την καταστροφή σε «έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό αποτυχιών».

Επίσης σε ηπιότερους τόνους από άλλα σχόλια τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ότι «ούτε εγώ ούτε η εταιρεία είμαστε τέλειοι», αλλά «δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Ο Χέιγουορντ είχε προβεί σε προκλητικά σχόλια για την υπόθεση όπως «θέλω τη ζωή μου πίσω» -σχόλιο που έκανε τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι θα τον απέλυε.

Και αυτό δεν ήταν το μόνο προκλητικό σχόλιο εκ μέρους της BP. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εταιρείας Καρλ-Χενρικ Σβάνμπεργκ απάντησε σε κατηγορίες για το ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών είναι αδιάφορες ή άπληστες λέγοντας ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τα ανθρωπάκια (small people)».

«Δεν είμαστε ανθρωπάκια, αλλά θέλουμε τη ζωή μας πίσω» δήλωσε στην ακρόαση της Πέμπτης ο βουλευτής Μπαρτ Στούπακ, δίνοντας την απάντησή του στο σχόλιο του Σβάνμπεργκ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, ναύαρχος Θαντ Αλεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι αν όλα λειτουργήσουν σωστά η BP θα μπορεί να αντλεί 28 χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως -τη στιγμή όμως που η διαρροή ξεπερνά τα 60 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού.

Η πετρελαϊκή εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα άντλησης αυτού του μεγάλου όγκου πετρελαίου μόνο στην περίπτωση που ο μηχανισμός που έχει τοποθετηθεί κάτω από το σημείο διαρροής και έχει ονομαστεί Q4000, θα μπορέσει να λειτουργεί πλήρως και συνεχώς, ανέφερε ο ναύαρχος Αλεν.

Μέχρι στιγμής η άντληση δεν έχει ξεπεράσει τα 15 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.