Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα, αποφάσισε να στείλει και νέους Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα σε τρεις οικισμούς που θεωρούνται προπύργια ένοπλων οργανώσεων.

Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που θεωρούνται προπύργιο ένοπλων οργανώσεων στη βόρεια Δυτική Όχθη. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005. Για την επιστροφή στους τρεις άλλους οικισμούς απαιτείτο η άδεια του στρατού, ο οποίος έχει τον γενικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός έκανε αυτήν την ανακοίνωση την ίδια ημέρα που τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης και την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να περιορίσει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να γίνει η καρδιά του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους, μαζί με τη Γάζα.

«Η εβραϊκή εξουσία στην Ιουδαία και τη Σαμάρια εγγυάται την ασφάλεια. Η εφαρμογή του νόμου για την ακύρωση της αποδέσμευσης θα οδηγήσει στην ανάπτυξη οικισμών και θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία που πυροδοτεί την περιφερειακή αστάθεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη έως ότου το Ισραήλ αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. «Ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλιώς δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη για κανέναν και η μάχη θα συνεχιστεί», είπε ο εκπρόσωπος, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα.

Πηγή: ΑΠΕ