Με προσωπικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος επιβάτη» και αναφέρθηκε στην πτήση SQ321 κατά την οποία, λόγω σοβαρών αναταράξεων, δεκάδες επιβάτες τραυματίστηκαν και ένας 73χρονος κατέληξε από καρδιακή προσβολή.

Στο βίντεο, ο διευθύνων σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong αναφέρει:

«Λυπούμαστε βαθιά για αυτό το περιστατικό και δεσμευόμαστε να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο SQ321, καθώς και στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του επιβάτη που απεβίωσε.

Μια πτήση με 143 επιβάτες και μέλη του πληρώματος SQ321, που ήταν σε θέση να ταξιδέψουν, έφτασε στη Σιγκαπούρη σήμερα το πρωί στις 05:05 (ώρα Σιγκαπούρης).

Άλλοι 79 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος από το SQ321 παραμένουν στην Μπανγκόκ. Αυτό περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονταν στην πτήση. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια».

Λίγες ώρες νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής:

«Η πτήση #SQ321 της Singapore Airlines, που εκτελούσε δρομολόγιο από Λονδίνο (Heathrow) προς Σιγκαπούρη στις 20 Μαΐου 2024, παρουσίασε σοβαρές αναταράξεις κατά τη διαδρομή. Το αεροσκάφος εκτράπηκε προς Μπανγκόκ και προσγειώθηκε στις 15:45 τοπική ώρα στις 21 Μαΐου 2024.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός στο Boeing 777-300ER.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού.

Προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Ταϊλάνδη για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας και στέλνουμε μια ομάδα στην Μπανγκόκ για να παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειαστεί».

Πόσο επικίνδυνες είναι οι αναταράξεις;

«Τα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τα χειρότερα που μπορούν να τους προκαλέσουν οι αναταράξεις», λέει ο Guy Gratton, πιλότος και αναπληρωτής καθηγητής αεροπορίας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Cranfield.

«Είναι απίθανο οι αναταράξεις να καταστρέψουν ένα αεροσκάφος», προσθέτει, σύμφωνα με το BBC.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναταράξεις μπορεί να επιφέρουν ζημιές σε ένα αεροσκάφος, γι’ αυτό και οι πιλότοι προσπαθούν να τις αποφεύγουν ή να επιβραδύνουν και να ενεργοποιούν την ένδειξη της ζώνης ασφαλείας.

Οι ειδικοί λένε ότι σε ακραία σενάρια οι αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν δομικές ζημιές σε ένα αεροπλάνο. Εξαρτάται από το πόσο ισχυροί μπορεί να είναι οι άνεμοι.

Οι έντονες αναταράξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους επιβάτες του αεροσκάφους, λόγω της βίαιης κίνησης που μπορεί να προκαλέσουν, η οποία μπορεί να «πετάξει» όποιον δεν φοράει ζώνη ασφαλείας σε όλη την καμπίνα.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας λένε ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που οφείλονται σε αναταράξεις παραμένουν σπάνιοι.