Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα, Τρίτη 21/5 ότι η Ουκρανία «έχει άμεση ανάγκη» από περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία του Χαρκόβου.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει για μία ακόμη φορά επιδεινωθεί δραματικά με μαζικές, ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και με τη βίαιη ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου», επεσήμανε η Μπέρμποκ κατά την άφιξή της με τρένο τη νύκτα στο Κίεβο.

«Για να προστατευθεί η Ουκρανία από τη βροχή ρωσικών πυραύλων και drones, έχει ανάγκη άμεσα από ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα», τόνισε.

Αυτή είναι η όγδοη επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Στόχος του ταξιδιού της είναι να διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς για τη στήριξη της Γερμανίας και της ΕΕ, μετά και την επιδείνωση των συγκρούσεων, επεσήμανε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η στήριξή μας βασίζεται στην βαθιά πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

«Οι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους»

Σύμφωνα με την ίδια, οι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» τόσο για χάρη της Ουκρανίας όσο και για να εμποδίσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα «στα σύνορά μας».

Παράλληλα επεσήμανε ότι χάρη στην πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται η Γερμανία, να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ. «Και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερα», σημείωσε η Μπέρμποκ.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση εδώ και μήνες λόγω ελλείψεων εξοπλισμού, πυρομαχικών και στρατιωτών κατά τον τρίτο χρόνο του πολέμου.

Η πόλη του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζεται καθημερινά, με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν και στην ευρύτερη περιοχή της ομώνυμης επαρχίας.

Η Μπέρμποκ αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Χάρκοβο σήμερα λόγω των ρωσικών επιθέσεων. Είχε επισκεφθεί την πόλη στην αρχή του πολέμου.

Λίγο πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να λάβει η χώρα του συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη.

«Δυστυχώς, ο ελεύθερος κόσμος δεν δείχνει ταχύτητα σε αυτά τα δύο ζητήματα», σχολίασε χθες Δευτέρα το βράδυ.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραδοθούν στην Ουκρανία δύο ακόμη συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot προκειμένου να προστατευθεί το Χάρκοβο.

Πηγή: ΑΠΕ