Στην Κάτω Σαξονία θα κλείσουν περίπου 1.000 αγροκτήματα καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά και στις ζωοτροφές.

Κάποια από τα αγροκτήματα του κρατιδίου της Βόρειας Γερμανίας είχαν αγοράσει λίπος μολυσμένο με διοξίνη για ζωοτροφή και το κλείσιμό τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ενόσω θα γίνονται οι ειδικές εξετάσεις.

Στα συγκεκριμένα αγροκτήματα εκτρέφονταν κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες. Στη Σαξονία υπάρχουν περισσότερα από 50.000 αγροκτήματα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου είδα το φως της δημοσιότητας οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης. Μάλιστα σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Στο ένα από αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κλώσσες που έφαγαν μολυσμένη τροφή και υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 μολυσμένα αβγά έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά επιστρέφονται ή έχουν ήδη επιστραφεί.

Η διοξίνη φαίνεται να έφτασε στη Γερμανία από έναν Ολλανδό προμηθευτή. Εξετάζεται όμως το πώς το μολυσμένο λίπος κατέληξε να γίνει ζωοτροφή. Η γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch ανακοίνωσε ότι ένας Ολλανδός προμηθευτής παρέδωσε το μολυσμένο λίπος το οποίο όμως προερχόταν από ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων που ανήκει στην επίσης γερμανική Petrotech AG.

Ουσιαστικά επρόκειτο για υποπροϊόν της επεξεργασίας φοινικέλαιου, σογιέλαιου και ελαιοκράμβης. Η Petrotech δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.