Η επιλογή του vintage στο ντύσιμο θα μπορούσε να αποδειχτεί ναρκοπέδιο γιατί εύκολα κάποιος μπορεί να υποπέσει σε πολλά στιλιστικά λάθη. Έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο όρος vintage δεν υπήρχε και τα ρούχα από δεύτερο χέρι δεν ήταν καθόλου δημοφιλή. Οι καιροί όμως άλλαξαν, η κρίση χτύπησε την παγκόσμια οικονομία και ξαφνικά ένα νέο στιλ ήρθε να καθιερωθεί στο στερέωμα της μόδας. Ένα στιλ που, όπως λένε οι ειδικοί, ήρθε για να μείνει αφού πλέον δεν πρόκειται απλώς για μία μόδα, αλλά για ένα νέο τρόπο ζωής.

Η εντύπωση που έχει κάποιος όταν πρωτοακούει για vintage ρούχα και αξεσουάρ είναι ότι πρόκειται για παλιά, φθαρμένα, βρώμικα αντικείμενα που φορούν όσοι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κάτι καινούργιο.

Μαζί με το νέο αυτό στιλ άρχισαν σιγά – σιγά να πληθαίνουν και τα καταστήματα που πωλούν vintage όπως και τα ειδικά μπαζάρ, όπου συμμετέχουν ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας.

Η στροφή στην αγορά των vintage δεν έγινε μόνο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά και από την ανάγκη να αποκτήσει κάποιος έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ντύσιμο.

Στην δεκαετία του 1990, στο εξωτερικό η ζήτηση και η αποδοχή των vintage ρούχων έγινε ακόμα πιο έντονη, ειδικά όταν άρχισαν να τα προτιμούν διάσημοι σταρ όπως η Τζούλια Ρόμπερτς, η Κέιτ Μος κα.

Όταν μιλάμε για vintage αναφερόμαστε σε ρούχα της εποχής από το 1920 μέχρι περίπου το 1980. Οριοθετούμε το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο γιατί πριν από το 1920 αναφερόμαστε σε αντίκες – κατ ‘ουσίαν για ρούχα ενός αιώνα- και μετά τα 80’s σε κάτι πιο σύγχρονο. Μπορεί κάποιοι να μπερδεύουν το vintage με το ρετρό, αλλά πρόκειται για δυο διαφορετικά στιλ με πολύ λεπτές διαχωριστικές γραμμές. Ρετρό είναι η τάση στη μόδα να μιμείται το στιλ προηγούμενων χρόνων, κυρίως μεταξύ του 1940-1990.

Τα περισσότερα από τα vintage ρούχα τα βρίσκεις σε συγκεκριμένα μαγαζιά και σε υψηλές τιμές παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι δεύτερο χέρι. Υπάρχουν βέβαια – αν και πιο σπάνια – vintage ρούχα που ενδέχεται να είναι ακόμα και αχρησιμοποίητα οπότε οι τιμές τους ανεβαίνουν πιο ψηλά.

Οι δεκαετίες -αναφορά στα vintage σηματοδοτούν μεγάλους σταθμούς για την παγκόσμια μόδα . Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει η επιρροή της Κοκό Σανέλ, που έντυσε με το στιλ της τις φλάπερς (τις γυναίκες που τους άρεσε να προκαλούν, να εκφράζουν ελεύθερα την σεξουαλικότητα τους, να είναι ανεξάρτητες και δυναμικές). Σημείο κατατεθέν τους τα κοντά, ίσια μέχρι το αυτί μαλλιά, συνήθως κουρεμένα με αφέλειες.

Ακόμη μια δεκαετία σταθμός για τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τους λάτρεις του vintage είναι αυτή του ’50, όπου συναντάμε full skirts, circle dresses, ρίγες, πουά, φλόραλ και τις γνωστές λευκές μέχρι τον αστράγαλο κάλτσες που φοριούνται με σκούρα και κυρίως μαύρα παπούτσια.

Οι σχεδιαστές που πιθανόν αναζητά περισσότερο ο έμπειρος καταναλωτής, είναι οι Κοκό Σανέλ, Πολ Πορέτ, Μαριάνο Φουρτούνι, Έλσα Σιαπαρέλι, Μαντλίν Βαϊονέτ, Ζανίν Λανβέν, Κριστιάν Ντιορ, Ζιβασνί και πολλοί άλλοι κλασικοί σχεδιαστές.


Πέντε μαθήματα για vintage αγορές


1. Γνωριμία με έναν καλό ράφτη

Πρώτα από όλα θα πρέπει να βρείτε έναν καλό ράφτη ή μοδίστρα που να μπορεί να βοηθήσει στην μεταποίηση των ρούχων.


2. Η επίσκεψη σε ένα παζάρι

Υπάρχουν πολλά μπαζάρ σ’ ολόκληρο τον κόσμο που πωλούν vintage ρούχα, αρκεί να έχετε χρόνο και διάθεση για ψάξιμο.

3. Δοκιμάστε, δοκιμάστε, δοκιμάστε

Αυτή είναι η βασική συμβουλή. Δοκιμή των ρούχων ξανά και ξανά ώστε να ξέρετε τι σας ταιριάζει και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε.