Ο θηλασμός κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες ζωής ενός μωρού το προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλείται από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους και τα εργοστάσια.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο στη Χώρα των Βάσκων (Universidad del País Vasco) στην Ισπανία μελέτησε την επίδραση της ρύπανσης των σωματιδίων ύλης στην ανάπτυξη της κινητικής ικανότητας και του διοξειδίου του αζώτου στην πνευματική ανάπτυξη παιδιών ηλικίας έως 15 μηνών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες βρήκαν ότι καμία από τις αερομεταφερόμενες τοξίνες δεν είχε επιβλαβή δράση στα βρέφη που θήλαζαν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές παρακολούθησαν 638 γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά τους μέχρι που έγιναν 15 μηνών, ενώ ακολούθησε ένας ακόμη έλεγχος όταν έγιναν 8 ετών.

Οι συμμετέχουσες και τα παιδιά τους ζούσαν όλα στις κοιλάδες Goierri-Alto και Medio Urola στη Χώρα των Βάσκων, όπου υπάρχουν 11 χαλυβουργεία και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος.

«Στην εμβρυϊκή φάση διαμορφώνεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και το οποίο στερείται επαρκών μηχανισμών αποτοξίνωσης για την καταπολέμηση και εξάλειψη των τοξινών που συσσωρεύονται» εξήγησε η Dr Aitana Lertxundi από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου.

Τα σωματίδια ύλης από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι τέσσερις φορές πιο λεπτά από μία τρίχα και μικρότερα από 2,5 micra. Όταν αιωρούνται στον αέρα μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στο σώμα και καθώς ζυγίζουν τόσο λίγο μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του αέρα χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία και να μεταφερθούν μακριά από τις αρχικές πηγές εκπομπής τους.

Ωστόσο, η σύνθεση αυτών των σωματιδίων νευροτοξινών εξαρτάται από τις πηγές εκπομπής που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Η περιοχή μελέτης παρουσίαζε υψηλή παρουσία σωματιδίων νευροτοξικότητας, που αποτελούνται από μόλυβδο, μαγγάνιο και αρσενικό και οφείλονται στη βιομηχανική δραστηριότητα και την κίνηση των οχημάτων.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environment International.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι την ύπαρξη αντίστροφης σχέσης μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση από σωματίδια ύλης και στην κινητική ανάπτυξη των βρεφών.

«Αυτοί οι δείκτες φανερώνουν μια μεταβολή με το μέσο όρο και, ακόμη κι αν δεν είναι ανησυχητικοί, είναι σημαντικοί γιατί αποκαλύπτουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ποιότητα του αέρα και την κινητική ανάπτυξη» εξήγησε η Dr Lertxundi.

Επιπλέον, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ακόμη ότι ούτε η ρύπανση από σωματίδια ούτε από το διοξείδιο του αζώτου επέφερε βλαβερές συνέπειες στα μωρά που θήλαζαν μητρικό γάλα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.