Το τσάι από χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Η κατανάλωση του φυτικού αυτού ροφήματος συνδέεται με μείωση κατά 29% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα νέα ωστόσο δεν είναι το ίδιο καλά για τους άντρες, καθώς όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα οι θετικές επιδράσεις δεν αναπαράχθηκαν στους άντρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο το τσάι από χαμομήλι παρατείνει τη διάρκεια ζωής στις γυναίκες ή γιατί «λειτουργεί» μόνο στο ένα από τα δύο φύλα.

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες σε όλον τον κόσμο και είναι ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που συστήνονται για μια ποικιλία από καταστάσεις που αφορούν την υγεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 1,677 μεξικανοαμερικανών γυναικών και αντρών για διάστημα επτά ετών και μελέτησαν τις επιδράσεις του χαμομηλιού σε ό,τι έχει να κάνει με το θάνατο.
Διαπίστωσαν, ότι το 14% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα έπιναν τσάι από χαμομήλι. Τα δεδομένα που μελέτησαν έδειξαν, ότι η κατανάλωση χαμομηλιού σχετίζεται με 29% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στις γυναίκες, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου το ρόφημα αυτό.

Η σχέση αυτή φάνηκε να ισχύει ακόμη κι όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δημογραφικά δεδομένα, την κατάσταση της υγείας και τη συμπεριφορά υγείας των συμμετεχόντων.

Για άγνωστο λόγο όμως, οι θετικές επιδράσεις δε φάνηκε να ισχύουν και για τους άντρες.

«Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, παρότι οι γυναίκες φάνηκε να πίνουν πιο συχνά χαμομήλι απ’ ό,τι οι άντρες» είπε ο Dr Bret Howrey, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας. «Η διαφορά αυτή μπορεί ακόμη να οφείλεται στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες διαχειρίζονται το νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων υγείας της οικογένειας, ενώ ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερη εξάρτηση σε ‘παραδοσιακές θεραπείες’, όπως η χρήση διαφόρων βοτάνων».

Ο ίδιος σχολίασε ακόμη, ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς το χαμομήλι σχετίζεται με τα χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο βότανο κάνουν λόγο για πιθανά οφέλη σε ό,τι έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τις στομαχικές διαταραχές, τις διαβητικές επιπλοκές και τις διαταραχές άγχους.

Επιπλέον, το χαμομήλι θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο The Gerontologist.