Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή των παιδιών… και των γονιών τους.

Το να έχει κανείς όμως το ρόλο του «πιεστικού» γονιού (στα μάτια των παιδιών του) είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προετοιμάσει για τη μετέπειτα ζωή τους και να τους ανοίξει το δρόμο της επιτυχίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, σύμφωνα με την οποία το να βάζει κανείς τον πήχη ψηλά στα νεαρά κορίτσια σημαίνει ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες πριν από την ενηλικίωσή τους και να έρθουν αντιμέτωπες με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφηβοι καταφέρνουν να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι πιο βολικό για τους ίδιους, ακόμα και όταν αυτό είναι ενάντια στη θέληση των γονιών. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί κανείς να αποφύγει τις συστάσεις των γονιών του, το πιο πιθανό είναι τελικά αυτές να τον επηρεάσουν, με υποσυνείδητο τρόπο, αφήνοντάς τον να νομίζει ότι οι επιλογές που έκανα ήταν προσωπικές» εξήγησε η ερευνήτρια Ericka Rascon-Ramirez στη MailOnline. «Οι απαιτήσεις που είχαν οι γονείς μας από τις σχολικές μας επιλογές, είναι σε μεγάλο ποσοστό ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας των επιλογών που κάνουμε στη συνέχεια».

Οι ερευνητές μελέτησαν τη ζωή κοριτσιών ηλικίας 13 και 14 ετών από μια βάση δεδομένων 15.500 μαθητών. Διαπίστωσαν ότι οι μητέρες είχαν το ρόλο του «γκρινιάρη» και πιο πιεστικού γονέα μέσα στο σπίτι.

«Το μέτρο των προσδοκιών σε αυτή τη μελέτη αντικατοπτρίζει ένα συνδυασμό προσδοκιών και πεποιθήσεων σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως εκφράζονται από τον κύριο γονέα, ο οποίος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι η μητέρα» συνέχισε η ίδια.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Royal Economic Society αποκαλύπτουν, ότι όταν οι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, η πιθανότητα μια έφηβη να μείνει έγκυος μειώνεται κατά 4% σε σχέση με μια έφηβη, οι γονείς της οποίας έχουν «μέτριες φιλοδοξίες».

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, παρά την πτωτική τάση στα ποσοστά της εφηβικής εγκυμοσύνη, η Βρετανία παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά έφηβων μητέρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.