Εάν γεννήσατε πρόσφατα το πιθανότερο είναι να αναρωτιέστε ποιο άτομο του περιβάλλοντός σας θα είναι ο ιδανικός/ιδανική νονός/νονά για το μωρό σας και σύμφωνα με ποια κριτήρια για πρέπει να τον/την επιλέξετε;

Δεδομένου λοιπόν ότι το μωρό σας δεν είναι σε θέση να διαλέξει εκείνο τους νονούς τους εσείς ως γονείς είστε εκείνοι που καλείστε να τους επιλέξετε.

Οι σύγχρονοι ανάδοχοι

Ιστορικά, ο ρόλος του νονού είναι αλληλένδετος με την χριστιανική πίστη. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε τη βάφτιση ως ένα κοινωνικό γεγονός ωστόσο ανάδοχος είναι ουσιαστικά το άτομο εκείνο που εισάγει το μωρό στην χριστιανική πίστη μαζί με τους γονείς.

Αυτός ουσιαστικά είναι και o λόγος, για τον οποίο δεν επιτρέπεται να γίνει νονός κάποιος που ανήκει σε διαφορετικό θρήσκευμα ενώ στην διαδικασία που προηγείται του μυστηρίου ο νονός καλείται να αποδείξει την πίστη του λέγοντας το «Πιστεύω».

Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντί να τελέσουν το μυστήριο της Βάπτισης επιλέγουν την ονοματοδοσία η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την βάπτιση. Και αυτό επειδή στην βάπτιση ουσιαστικά δηλώνουμε θρήσκευμα ενώ με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους.

Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται στην εκκλησία, δεν χρειάζεται νονούς και ειδικά ρούχα ή σταυρό. Γίνεται είτε στον δήμο που έχετε δηλώσει την μόνιμη κατοικία σας είτε στο Ληξιαρχείο που δηλώσατε τη γέννηση του μωρού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο baby.gr.