Τα μικρά παιδιά συνήθως φοβούνται κάτι που αντιλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλειά τους, όπως οι δυνατοί θόρυβοι και τα σκυλιά.

Οι φόβοι τους συνήθως ξεθωριάζουν όταν αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία αλλά τότε νέοι φόβοι αναδύονται λόγω φαντασίας. Για παράδειγμα, τα παιδιά που φοβούνται τα τέρατα πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι δεν είναι αληθινά, υποστηρίζει η Donna Β Pincus, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και συγγραφέας του βιβλίου Growing Up Brave. Δείτε ποιοι είναι οι συχνότεροι παιδικοί φόβοι και πώς μπορείτε σταδιακά να βοηθήσετε τα παιδιά να τους ξεπεράσουν.

Βροντές

Το μπουμπουνητό της βροντής είναι ένα ήχος απρόβλεπτος που μπορεί εύκολα να τρομάξει ένα μικρό παιδί. Αν μάλιστα οι βροντές συνοδεύονται και από αστραπές οι πιθανότητες τα παιδιά να τρομάξουν είναι πολλές. Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι καταιγίδες είναι φυσικά φαινόμενα. Πείτε «Έχουμε ηλιόλουστες μέρες και συννεφιασμένες ημέρες και μερικές φορές βρέχει δυνατά με αστραπές και βροντές. Μην ανησυχείτε όμως. Είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας.» Αν η βροντές έχουν «στήσει χορό» και τα παιδιά φοβούνται στο σπίτι εκμεταλλευτείτε τον ήχο τους και παίξτε ένα παιχνίδι. Η παιδοψυχολόγος Lawrence Cohen προτείνει να παίξετε με κουτάλες, τηγάνια και κατσαρόλες και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο. Μπορείτε επίσης κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας να πάρετε στην αγκαλιά σας το παιδί και στη συνέχεια να πλησιάσετε το παράθυρο ώστε να καταλάβει ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν είναι επικίνδυνο.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο baby.gr…