Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες εξαιτίας του στρες σε σχέση με τους άντρες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από καρδιακές ασθένειες, εμφανίζουν πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές όταν βιώνουν καταστάσεις στρες, επισημαίνουν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζουν μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά –κατάσταση γνωστή ως «μυοκαρδιακή ισχαιμία»- κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μυ της καρδιάς, μειώνοντας την ικανότητά του να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.

Επιπλέον, όταν οι γυναίκες έχουν στρες εμφανίζουν πιο νωρίς σημάδια σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μια διαδικασία γνωστή ως «αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων». Οι θρόμβοι μπορεί να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιακές ασθένειες –η κύρια αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο- σε γενικές γραμμές επηρεάζουν περισσότερο τους άντρες, απ’ ό,τι τις γυναίκες. Ωστόσο, από την ηλικία των 50 ετών και μετά, οι πιθανότητες εμφάνισης τους είναι παρόμοιες τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει το στρες με την εμφάνιση καρδιακών ασθενειών, καθώς επίσης και με ανθυγιεινές συνήθειες –οι οποίες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς- όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερφαγία.

Ακόμη, το στρες αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχεια σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιοπάθειας, καθώς η καρδιά «εργάζεται» πιο σκληρά για να αντλήσει περισσότερο αίμα και να το κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με την τελευταία αυτή έρευνα από τις ΗΠΑ, το στρες μπορεί ακόμη να επηρεάζει τον τρόπο δημιουργίας των θρόμβων στο αίμα.

Όπως ανέφερε η Dr Zainab Samad από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, «οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι γυναίκες ασθενείς επηρεάζονται περισσότερο από το στρες, σε σχέση με τους άντρες».

«Είναι γνωστή σε όλους η σχέση του ψυχικού στρες και των καρδιαγγειακών ασθενειών. Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει, ότι το ψυχικό στρες επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτή τη διαφορά, όταν κάνουμε διαγνώσεις και όταν θεραπεύουμε ασθενείς για καρδιαγγειακά νοσήματα» πρόσθεσε η ίδια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.