Ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών διαφέρει, λένε οι επιστήμονες.

Πριν βιαστείτε να πείτε «αυτό το γνωρίζαμε από μόνοι μας» διαβάστε παρακάτω σε ποια ακόμη συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και τα δύο φύλα είχαν πρόσβαση στο ίδιο βαθμό εκπαίδευσης, οι γυναίκες θα τα πήγαιναν καλύτερα στις δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη μνήμη, ενώ οι άντρες θα ξεχώριζαν στα μαθηματικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 31.000 άντρες και γυναίκες από 13 χώρες, ηλικίας από 50 ετών και πάνω, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρία πνευματικά τεστ.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αναλύσει πώς οι ικανότητες των δύο φύλων διέφεραν στο πέρασμα του χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ αριθμητικής, ένα τεστ μνήμης κατά το οποίο έπρεπε να θυμηθούν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν από μια λίστα 10 λέξεων και ένα τεστ ευφράδειας, σύμφωνα με το οποίο καλούνταν να ονοματίσουν όσα περισσότερα διαφορετικά ζώα μπορούσαν μέσα σε ένα λεπτό.

Στη βόρεια Ευρώπη οι γυναίκες ηλικίας 50-60-70 και 80 ετών ξεπερνούσαν συνεχώς τους άντρες στα τεστ μνήμης.

Στη νότια Ευρώπη, όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν πιο δύσκολες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι γηραιότερες γυναίκες τα πήγαν χειρότερα από τους άντρες. Ωστόσο, καθώς η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώνονταν, το ίδιο παρατηρήθηκε και στις επιδόσεις τους, με τις συμμετέχουσες που είχαν γεννηθεί από το 1940 και μετά να ξεχωρίζουν και πάλι από τους άντρες.

Οι άντρες από την πλευρά τους τα πήγαν καλύτερα στα μαθηματικά σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικίες που συμμετείχαν.

Ωστόσο, η διαφορά με τις γυναίκες μειωνόταν όσο βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.