Για την αναδιαμόρφωση των εκθεσιακών τους χώρων, η Swarovski Wien και η Swarovski Innsbruck ζήτησαν στήριξη από διεθνείς πασαρέλες: ο Marios Schwab δημιούργησε μία μοναδική εγκατάσταση και για τους δύο αυτούς χώρους, εξιστορώντας μία ιστορία μέσω δύο διαφορετικών πυλών.

Ο σχεδιαστής με τις ελληνοαυστριακές ρίζες συγκαταλέγεται στις μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς βιομηχανίας μόδας. Με τον τίτλο «Chiarascura», σε ελεύθερη μετάφραση παιχνίδι με φως, σκιές και θηλυκότητα, ο Schwab εξερευνεί τις βαθιές πτυχές της γυναίκας, παίζοντας ταυτόχρονα με το συμβολισμό, τον κλασικισμό και την οικειότητα.

Η Swarovski Wien και η Swarovski Innsbruck μεταμορφώνονται ανά διαστήματα σε αντισυμβατικές σκηνές για δημιουργούς της τέχνης, του πολιτισμού και της μόδας. Με τον τίτλο «Chiarascura», ο Marios Schwab, σχεδιαστής μόδας με ελληνοαυστριακές ρίζες, παρουσιάζει εκ νέου τους κύβους και τη «Σκηνή» στη Swarovski Wien, καθώς και τις Αίθουσες Θαυμάτων και τον Τοίχο με Καθρέπτες στη Swarovski Innsbruck. Από τις 10 Απριλίου ο Marios Schwab αντικαθιστά τις δημιουργίες του σχεδιαστή καπέλων Philip Treacy και της καλλιτέχνιδας Hilda Hellström.

«Chiarascura»: Θηλυκότητα μέσα από το μύθο, την αντίθεση και την ψευδαίσθηση

Βασική συνταγή του σχεδιασμού του Marios Schwab είναι η ένωση κρυστάλλου και μόδας, αν και όχι ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς. Φυσικά, σε ότι αφορά το κρύσταλλο, ο Schwab είναι ο πιο κατάλληλος, εφόσον το χρησιμοποιεί και ο ίδιος με έναν αρμονικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση τρόπο στις δημιουργίες του στην πασαρέλα, οι οποίες έχουν αποκτήσει ήδη έναν μεγάλο αριθμό διάσημων θαυμαστών. Όμως, αντί να προβάλει ένα θέμα από τις υπάρχουσες κρυστάλλινες δημιουργίες του, ο Marios Schwab τοποθέτησε τα σχέδιά του σε ένα πολιτισμικό-ιστορικό πλαίσιο, μεταφέροντας έτσι τη σχεδιαστική του φιλοσοφία στο θέμα της έκθεσης: τη διερεύνηση της θηλυκότητας και την αναζήτηση των γυναικείων μυστικών. Η διάθλαση του φωτός, η αφαίρεση, η ψευδαίσθηση, η ασάφεια, αλλά και ο σουρεαλισμός παίζουν καθοριστικούς ρόλους σε ολόκληρη τη σύνθεση. Χαρακτηριστικός και ο τίτλος «Chiarascura». Εδώ ο Schwab παίζει με την έννοια «Chiaroscuro», η οποία υπάρχει από το 16ο αιώνα και περιγράφει την τεχνική φωτοσκίασης, δηλαδή το παιχνίδι με το φως και τη σκιά. Μετατρέποντας τον όρο σε κάτι πιο θηλυκό, ο Marios Schwab φέρνει στο επίκεντρο ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι φωτοσκίασης, δηλαδή τις προφανείς και τις κρυφές πλευρές της γυναίκας. Για την παρουσίαση, ο σχεδιαστής δούλεψε με πολλά και διαφορετικά στιλιστικά στοιχεία. Από δυνατά σύμβολα, όπως κλειδαρότρυπες και τα πέπλα, μέχρι στοιχεία του φιλμ νουάρ, της αρχαιότητας και του αρ ντεκό, αλλά και τη χρήση κρυστάλλου, φωτός και χρώματος. Για τη σκηνοθεσία της «Chiarascura», ο Schwab συνεργάστηκε με τον Gideon Ponte, ειδικό του set and production design και από κοινού δημιούργησαν το σχέδιο για την τελική υλοποίηση.

Swarovski Wien: Ταξίδι στο χρόνο με οικεία στοιχεία

Για την βελτίωση της ιδέας του με τους κύβους στην πρόσοψη της Swarovski Wien, αλλά και για τη γνωστή βιτρίνα «Σκηνή» προς την οδό Kärntner Straße, ο Marios Schwab πόνταρε σε οικεία στοιχεία από διαφορετικά είδη και διαφορετικές εποχές και εμπνεύστηκε από διάσημες προσωπικότητες. Μία εξωπραγματική γυναικεία φιγούρα πίσω από ένα πέπλο, βυθισμένη σε απόκοσμο φως. Μία θελκτική σιλουέτα, αποτραβηγμένη στο δικό της κόσμο, ντυμένη με μία εντυπωσιακή δημιουργία για πασαρέλα. Το χαρακτηριστικό «Signature Black LBD» δίπλα σε μία φιγούρα της αρχαιότητας ως γοητευτική αντιπαράθεση. Ένας ανελκυστήρας, ο οποίος οπισθοχωρεί ή αποκαλύπτεται πίσω από το πλέγμα του, αναλόγως προς τα πού κινείται κανείς. Και στη Swarovski Wien ο Marios Schwab καταφεύγει στο εφέ της φωτοσκίασης, δίνοντας όμως μεγαλύτερη βαρύτητα στις αντιθέσεις. Όποιος μπορεί να ερμηνεύσει σωστά τις αμέτρητες παραπομπές, θα αναγνωρίσει την πηγή έμπνευσης του σχεδιαστή. Για όλους τους υπόλοιπους οι εγκαταστάσεις αποτελούν ένα συναρπαστικό «κρυφό πάζλ», με ψευδαισθήσεις και σουρεαλισμό εκφρασμένο μέσα από σύμβολα.

Swarovski Innsbruck: Οικειότητα

«Στις συλλογές μου το κρύσταλλο δεν αποτελεί απλά διακοσμητικό στοιχείο, αλλά ένα εργαλείο για να φωτιστούν τα διάφορα σημεία του σώματος και του ρούχου», αναφέρει ο Marios Schwab για τη δουλειά του με τα κρύσταλλα Swarovski. «Μερικές φορές από ένα σχηματισμό κρυστάλλων δημιουργείται ένα φόρεμα, άλλες φορές απλά καλύπτει τη γύμνια. Οι έδρες του κρύσταλλου αλλάζουν την αντίληψη, άλλες φωτίζονται, άλλες παραμένουν στο σκοτάδι. Και αυτό σε κάνει να θέλεις να μάθεις περισσότερα». Αυτό το «φλερτ» με τις αντιθέσεις, αυτή η παιχνιδιάρικη πρόκληση της έμφυτης ανθρώπινης περιέργειας για το άγνωστο, είναι από τους βασικούς πυλώνες της εγκατάστασης του Marios Schwab στην Αίθουσα των Θαυμάτων της Swarovski Innsbruck.

Εικόνες πανέμορφων θηλυκών σωμάτων κινούνται σε υπερμεγέθεις κρυστάλλινες μορφές και κρύβουν περισσότερα από όσα αποκαλύπτουν. Ο επισκέπτης στέκεται μπροστά και ενστικτωδώς επιθυμεί να μάθει περισσότερα, να κοιτάξει στην ψυχή της γυναίκας μέσα από το κρύσταλλο και την κλειδαρότρυπα, αλλά αντί να βρει απαντήσεις, απομένει μόνο ο μυστικισμός της προαίσθησης χάρη στο ραφιναρισμένο παιχνίδι των όψεων. Η αντίληψη αλλάζει – η εικόνα εισχωρεί σε μία οικεία σφαίρα, διατηρείται όμως χάρη στην αφαίρεσή της.

Για τον ‘Τοίχο με Καθρέπτες’ στην είσοδο, ο Mariow Schwab εμπνεύστηκε από τη Μαρλέν Ντίτριχ, ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons της ιστορίας. Κεντητές γραμμές από κρύσταλλα αντιγράφουν διάφορα σχέδια από ντεκολτέ, με τα οποία η Ντίτριχ έγινε μύθος στις φωτογραφίες, τη σκηνή και την οθόνη, και τα οποία βιώνουν μία αναγέννηση από τα προηγούμενα χρόνια με τη μορφή κομματιών της συλλογής του Marios Schwab. Αυτά τα «Collars», δρουν ταυτόχρονα σαν μία παραίσθηση, δίνοντας την αίσθηση στον παρατηρητή ότι βλέπει ένα διακοσμητικό στοιχείο.. ότι φοράει ένα περιλαίμιο. Ωστόσο, ο σκοπός τους είναι να κρύψουν το φινίρισμα στην άκρη του υφάσματος, κατά τον ίδιο τρόπο όπως καταλήγει και η «Chiarascura»: στο φως και στη σκιά, όπου ο Marios Schwab συνυφαίνει το ορατό με το αόρατο.

Η «Chiarascura» θα βρίσκεται στη Swarovski Wien και στη Swarovski Innsbruck μέχρι το Φθινόπωρο του 2015.