«Εκείνες» οι μέρες του μήνα είναι για πολλές γυναίκες αρκετά δυσάρεστες. Οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς είναι πολλές φορές αφόρητοι, σε βαθμό που να επηρεάζεται η ικανότητα συγκέντρωσης των γυναικών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι πόνοι της περιόδου επηρεάζουν ακόμη και τα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου μιας γυναίκας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Bath υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνά τους τα πήγαν χειρότερα σε κάποια τεστ ελέγχου της προσοχής τις ημέρες περιόδου τους συγκριτικά με τον υπόλοιπο μήνα, κατά τις οποίες υπέφεραν από κράμπες, πόνους στη μέση και πονοκεφάλους.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να σχετίζεται ακόμη και με την έλλειψη ύπνου, η οποία επηρεάζει την απόδοση.

Η δυσμηνόρροια επηρεάζει αρνητικά τη ζωή πολλών γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης. Οι έντονοι πόνοι που νιώθει μια γυναίκα προκαλούνται από προσωρινές διακοπές στην παροχή οξυγόνου στη μήτρα.

Προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα πώς η περίοδος επηρεάζει την απόδοση μιας γυναίκας, οι ερευνητές ζήτησαν από 52 γυναίκες με έντονα συμπτώματα να συμμετέχουν στην έρευνά τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι πόνοι της περιόδου μπορεί να αποσπούν την προσοχή τους σε σημαντικό βαθμό, καθώς επίσης και να διαταράσσουν τον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η απόδοσή τους στις καθημερινές ενασχολήσεις τους.