Διαστάσεις σε όλη τη χώρα παίρνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Χανιά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη λειτουργία στην πόλη ξενώνα φιλοξενίας και στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Όπως ανέφερε η κ. Μαργαρίτα Μπατάκη, υπεύθυνη του ξενώνα για τον δήμο Χανίων, στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που έχει πανελλήνια εμβέλεια, τους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας της καταγράφηκαν 5.000 καταγγελίες γυναικών από όλη τη χώρα, ενώ τους 18 πρώτους μήνες οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 7.500. «Όλο αυτό το δίκτυο υποστηρίζει την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών» τόνισε η κ. Μπατάκη.

Στα Χανιά το 2013, στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, υπήρξαν 21 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων οι 20 από γυναίκες και η μια από άνδρα.

Ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στα Χανιά θα λειτουργήσει στο πλαίσιο 61 δομών που υπάρχουν και είναι:

-Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

-25 συμβουλευτικά κέντρα σε δήμους.

-19 ξενώνες φιλοξενίας σε δήμους.

-2 ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η λειτουργία των οποίων αναβαθμίζεται.

Ο ξενώνας στα Χανιά θα δέχεται θύματα ενδοοικογενειακής βίας από όλη την Ελλάδα. θα στελεχώνεται από 5 επαγγελματίες (κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο , διοικητικό υπάλληλο, υπάλληλο γενικών καθηκόντων), ενώ προωθείται και η πρόσληψη φύλακα.

Το κόστος λειτουργίας του, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ καλύπτεται από το ΕΣΠΑ. «Πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική δομή» τόνισε κατά την ανακοίνωση της λειτουργίας του ξενώνα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες των δύο ετών για τη δημιουργία του ξενώνα. «Έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες καθώς τα φαινόμενα και οι καταγγελίες για κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία δυστυχώς αυξάνονται» είπε μεταξύ άλλων. Ο ξενώνας θα λειτουργεί σε κτίριο στο κέντρο της πόλης