Μεγαλώνοντας, κάθε γυναίκα ανακαλύπτει –προς απογοήτευσή της- ότι το άλλοτε σφριγηλό και στητό της στήθος αρχίζει να παίρνει… την κατιούσα.

Πολλές καταφεύγουν στους ειδικούς για να… ανορθώσουν το πεσμένους τους ηθικό, ενώ άλλες σκαρφίζονται ποικίλους τρόπους (ειδικά ρούχα, εσώρουχα κ.ά) προκειμένου να το επαναφέρουν… στην τάξη!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στήθος γερνά πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν, ότι ο ιστός του γυναικείου στήθους γερνά γρηγορότερα και αυτό οφείλεται στο βιολογικό ρολόι που είναι «γραμμένο» στο γονιδίωμά μας.

«Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους επιστήμονες να βελτιώσουν την κατανόησή τους γύρω από το τι είναι αυτό που επιταχύνει και τι επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπου» ανέφερε ο καθηγητής γενετικής στη Σχολή Ιατρικής του UCLA, Steve Horvath. «Για να καταπολεμήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, έπρεπε πρώτα να δημιουργήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο να τη μετρήσουμε. Ο εντοπισμός αυτών των βιοδεικτών, που ‘μετρά’ το πέρασμα του χρόνου στο σώμα, ήταν μια πρόκληση που κράτησε τέσσερα χρόνια» είπε ακόμη.

Ο καθηγητής Horvath ανακάλυψε ότι ο ιστός του γυναικείου στήθους είναι 2 με 3 χρόνια πιο «γερασμένος» σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. «Αν μια γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, ο υγιής ιστός δίπλα στον όγκο είναι κατά μέσο όρο 12 χρόνια μεγαλύτερος από του υπόλοιπου σώματος».

Τα αποτελέσματα της μελέτης του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ίσως εξηγούν το γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες.

«Ο ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι δεν είναι σταθερός. Είναι πιο γρήγορος όταν γεννιόμαστε και αυξάνεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και τελικά επιβραδύνει και σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο, όταν φτάνουμε στην ηλικία των 20» πρόσθεσε ο καθηγητής.