Σύμμαχος των γυναικών κατά της εμφάνισης καρκίνου του μαστού αποδεικνύονται τα λαχανικά, σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Στην έρευνα, που διήρκεσε 12 χρόνια, συμμετείχαν 50.000 αφροαμερικανές γυναίκες. Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων, μπρόκολων και λάχανων «θωρακίζει» τον οργανισμό και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών τη μέρα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την εβδομάδα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στα συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν την πιο επωφελή δράση και βρήκαν ότι αν μια γυναίκα τρώει τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα καρότα, μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η μελέτη έγινε υπό τη Ντέμπορα Μπογκς του Κέντρου Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology».
Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η αντικαρκινική δράση των λαχανικών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες.