Νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση περιοδοντικών νόσων στις εγκύους παρέχει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι οδοντίατροι δεν χρειάζεται πια να αμφιταλαντεύονται τόσο για να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν κάποια αγωγή για την ουλίτιδα σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την έρευνα η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης και η αντιμετώπισή της δείχνει μάλιστα να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης που συνδέεται με περιοδοντικές νόσους. 

Παρόλο που το θέμα των πρόωρων γεννήσεων είναι καθαρά μαιευτικό ή γυναικολογικό, φαίνεται ότι πιθανότατα οι περιοδοντικές νόσοι παίζουν κάποιο ρόλο για την πρόωρη γέννηση παιδιών με μειωμένο βάρος. Είναι πολλές οι γυναίκες που εμφανίζουν τη λεγόμενη «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης». Εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινωθεί σε χρόνια περιοδοντίτιδα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια. Είναι όμως πιθανό η μόλυνση που υπάρχει στο στόμα να επηρεάζει την υγεία του εμβρύου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας οι έγκυες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος.