Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία έως πέντε χρόνια και όχι κάθε χρόνο, όπως συμβούλευαν μέχρι σήμερα οι γυναικολόγοι. Αυτό ορίζουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
Στις νέες οδηγίες ορίζεται, επίσης, ότι κατά τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται και τεστ για HPV (τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ταυτόχρονη διπλή εξέταση πρέπει να γίνεται από γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, μία φορά κάθε πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, «αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές για τους γιατρούς και τους ασθενείς. Θα πάρει, βέβαια, αρκετό χρόνο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την εκ νέου εκπαίδευση όλων ότι το ετήσιο τεστ Παπανικολάου δεν θεωρείται πλέον το πρότυπο μέτρο πρόληψης. Είναι σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, να καταλάβουν οι γυναίκες ότι δεν θα πρέπει να αμελούν να κάνουν έναν κλασικό ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο».
Η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είτε δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεστ-Παπ, είτε δεν είχαν ελεγχθεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί περισσότερο από 50%, λόγω της γενικής εφαρμογής του τεστ-Παπ.
Αν και δεν υπάρχει ένα και μοναδικό αίτιο αυτού του τύπου του καρκίνου, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Η πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις από τον ιό HPV με μια καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, εξαιτίας επίμονης λοίμωξη από HPV, αναπτύσσονται ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα τελικά την εκδήλωση καρκίνου.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές
Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών θα είναι εκείνες, περισσότερο, που θα δουν αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές του ελέγχου τους. Εάν κάποια εξέταση αναφοράς έχει δώσει αρνητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να προγραμματίζουν να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου ταυτόχρονα με τεστ HPV, μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Αν όμως δεν έχουν τη δυνατότητα για τεστ HPV, τότε μπορούν να κάνουν μόνο τεστ Παπανικολάου, αλλά κάθε τρία χρόνια.
«Ξέρουμε ότι οι HPV λοιμώξεις είναι πολύ συχνές, αλλά οι περισσότερες είναι παροδικές και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο του τραχήλου. Τα περισσότερα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που είναι προκαρκινικά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο του τραχήλου», τονίζουν οι αμερικανοί ερευνητές. Σπεύδουν, δε, να καθησυχάσουν τις γυναίκες που ίσως θεωρήσουν ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αν δεν κάνουν τεστ-Παπ κάθε χρόνο, εξηγώντας:
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφέστατα ότι ο λιγότερο συχνός έλεγχος για καρκίνο τραχήλου της μήτρας είναι δικαιολογημένος. Μια ταυτόχρονη εξέταση τεστ-Παπ και τεστ HPV, κάθε πέντε χρόνια, εξασφαλίζει ικανοποιητικό έλεγχο για έγκαιρο εντοπισμό τυχόν καρκινικών καταστάσεων, ενώ με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και πιθανές βλάβες από τις περιττές γυναικολογικές παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γυναίκες κάτω των 21 ετών, ακόμη και αν είχαν σεξουαλική επαφή, δεν θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή HPV. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου είναι ασυνήθιστος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 21, ακόμη και αν οι λοιμώξεις από HPV είναι συνηθισμένες μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα στις νεαρές γυναίκες χρειάζεται, άλλωστε, περίπου 8 μήνες για να εξαλείψει με επιτυχία, από μόνο του, μια HPV λοίμωξη. Οι περισσότερες ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας που σχετίζονται με HPV λοίμωξη συνήθως αποκαθίστανται από μόνες τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η θεραπεία.
Πηγή: healthpress.gr