Μάθετε κάποιες ξεχωριστές χρήσεις της μπανάνας που μπορεί να μη γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Φτιάξτε μάσκα προσώπου

Ποιος χρειάζεται μπότοξ όταν υπάρχουν οι μπανάνες; Ναι καλά διαβάσατε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μπανάνα για μια απολύτως φυσική μάσκα προσώπου που ενυδατώνει το δέρμα σας και το αφήνει πιο απαλό. Αναμείξτε μια μέτρια ώριμη μπανάνα δημιουργώντας μια μαλακή πάστα και έπειτα απλώστε την προσεκτικά στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 10 με 20 λεπτά κι έπειτα ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Μια άλλη δημοφιλής συνταγή μάσκας προσώπου είναι να ανακατέψετε ¼ φλιτζανιού γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και μια μέτρια μπανάνα.

Μαλακώστε το ψητό
Τα φύλλα της μπανάνας χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλές χώρες της Ασίας για να τυλιχθεί το κρέας όταν ψήνεται, γιατί έτσι γίνεται πιο μαλακό. Κάποιοι λένε ότι η ίδια η μπανάνα έχει την ίδια δυνατότητα. Επομένως, την επόμενη φορά που θα ψήνετε κρέας και φοβάστε ότι θα γίνει πολύ σκληρό, δοκιμάστε να το μαλακώσετε προσθέτοντας μια ώριμη ξεφλουδισμένη μπανάνα στο σκεύος που μαγειρεύετε.

Γυαλίστε τα ασημικά και τα δερμάτινα παπούτσια
Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά χρησιμοποιώντας τη φλούδα μιας μπανάνας μπορείτε να δώσετε στα ασημικά σας την παλιά τους λάμψη ή να περάσετε τα δερμάτινα παπούτσια σας για να φαίνονται σαν καινούργια. Αρχικά, αφαιρέστε από τη φλούδα οποιαδήποτε ίνα έχει απομείνει κι ξεκινήστε να τρίβετε το εσωτερικό της φλούδας στα παπούτσια ή στα ασημικά σας. Όταν τελειώσετε, περάστε το αντικείμενο που καθαρίσατε με μια πετσέτα ή ένα μαλακό πανί. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να ανανεώσετε τα δερμάτινα έπιπλά σας. Κάντε πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό κομμάτι προτού το επιχειρήσετε σε ολόκληρο τον καναπέ ή την καρέκλα.

Ζωντανέψτε τα φυτά σας
Μήπως τα φύλλα των φυτών που έχετε στο σπίτι μοιάζουν βρώμικα ή σκονισμένα; Μην προσπαθείτε να τα καθαρίσετε με νερό, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταφέρετε τη βρωμιά παντού. Αντίθετα, περάστε κάθε φύλλο με το εσωτερικό μιας μπανανόφλουδας. Έτσι, θα αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά των φύλλων και η επιφάνειά τους θα γυαλίζει ξανά.

Απομακρύνετε τη μελίγκρα
Μήπως τα τριαντάφυλλα και γενικά τα φυτά σας υποφέρουν από μελίγκρα; Θάψτε αποξηραμένη ή κομμένη σε κομμάτια μπανανόφλουδα μέσα στο χώμα που βρίσκονται τα φυτά σας και σύντομα τα αγαπημένα σας λουλούδια θα απαλλαγούν από τη μελίγκρα. Μην χρησιμοποιήσετε ολόκληρες φλούδες ή την ίδια την μπανάνα ωστόσο, γιατί
μπορεί να προκαλέσετε άλλα ζιζάνια ή ζώα να έρθουν να σκάψουν για να βρουν τη λιχουδιά στον κήπο σας.

Χρησιμοποιήστε την ως λίπασμα
Οι φλούδες της μπανάνας, όπως και το ίδιο το φρούτο, είναι πλούσια σε κάλιο, ένα σημαντικό συστατικό όχι μόνο για τον οργανισμό σας αλλά και για τον κήπο σας. Αποξηράνετε φλούδες μπανάνας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και νωρίς την άνοιξη περάστε τες από ένα μπλέντερ και χρησιμοποιήστε τες σαν λίπασμα για να βοηθήσετε τα φυτά σας να ανανεωθούν. Πολλές ποικιλίες τριαντάφυλλων κι άλλων φυτών, όπως οι φτέρες, επίσης επωφελούνται από τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στη φλούδα της μπανάνας. Απλώς κόψτε μερικά κομμάτια φλούδας και χρησιμοποιήστε τα ως τροφή των φυτών σας.

Προσθέστε την στην κοπριά
Με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε κάλιο και φώσφορο, οι μπανάνες και οι φλούδες τους είναι πολύ καλές προσθήκες για την κοπριά που χρησιμοποιείτε. Το φρούτο αποσυντίθεται γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τυχόν αυτοκόλλητα από τις φλούδες και βεβαιωθείτε ότι θάβετε βαθιά τις μπανάνες στην κοπριά, αλλιώς μπορεί να γίνουν τροφή για κάποιο τετράποδο.

Extra tip
Φάτε πρωτότυπο επιδόρπιο

Ως καλοκαιρινό κέρασμα για τους φίλους και την οικογένειά σας, ξεφλουδίστε και κόψτε στη μέση τέσσερις ώριμες μπανάνες κατά μήκος. Περάστε ένα ξυλάκι παγωτού στο επίπεδο σημείο του κάθε κομματιού, τοποθετήστε τα κομμάτια σε λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Έπειτα από κάποιες ώρες, σερβίρετέ τες σαν ένα νόστιμο παγωμένο επιδόρπιο μπανάνας. Αν θέλετε να αμαρτήσετε, βουτήξτε γρήγορα τις παγωμένες μπανάνες σε λιωμένη καραμέλα ή σοκολάτα στην οποία έχετε βάλει κομμένους ξηρούς καρπούς ή περάστε τες από πάνω με ινδική καρύδα και έπειτα βάλτε τες πάλι στην κατάψυξη να παγώσουν πριν τις απολαύσετε.