Μία στις τέσσερις γυναίκες που επισκέφτηκαν ή νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι παρουσίαζε κάποια μορφή ακράτειας ούρων, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) σε ένα δείγμα 700 ουρολογικών ασθενών και των δύο φύλων.

Το ποσοστό των γυναικών με ακράτεια ήταν αρκετά χαμηλότερο στις νεαρές ηλικίες (λιγότερο από 1 στις 10 στις ηλικίες 18-40 χρόνων) και αύξανε σημαντικά στη μέση ηλικία (περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες στις ηλικίες 41-60 χρόνων) ενώ ήταν εντυπωσιακό στην τρίτη ηλικία (4 στις 10 γυναίκες στις ηλικίες 61-80 χρόνων).

Οι τοκετοί, η εμμηνόπαυση και η χρήση πάνας φαίνεται ότι είναι παράγοντες που «ευνοούν» την εμφάνιση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες. Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί και για αυτό το ΙΜΟΠ, με αφορμή και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνιστά σε όσες αντιμετωπίζουν ακράτεια να απευθύνονται στα σχετικά δημόσια ιατρεία ή ειδικούς ουρολόγους ή ουρογυναικολόγους.

Οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των γυναικών, που συχνά ζουν σε καθεστώς κοινωνικής ντροπής, με διαταραγμένο ύπνο και εξασθενημένη ψυχολογική υγεία, είναι αναγνωρισμένες. Οι γυναίκες αυτές αναφέρουν λιγότερη παραγωγικότητα στη δουλειά, χειρότερη υγεία συνολικά, υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης αλλά και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από ακράτεια.

Πέρα από τους τοκετούς, η εμμηνόπαυση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση για εμφάνιση ακράτειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαλάρωση των μυών και συνδέσμων που στηρίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη λόγω της απώλειας των ορμονών, αλλά και στη γήρανση της ουροδόχου κύστης.

Τόσο η ακράτεια των ούρων όσο και τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης εμφανίζονται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό καταγράφηκε σε μεγάλες πολυεθνικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στον ελληνικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν διπλάσια πιθανότητα να βιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κολπική ξηρότητα και επώδυνες σεξουαλικές επαφές (δυσπαρευνία) σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ακράτεια. Η ακράτεια βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για προβλήματα στο γάμο και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Επειδή είναι στενά συνδεδεμένη με τη χρήση προφύλαξης, δηλαδή σερβιέτας ή πάνας, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί εάν με αυτά επηρεάζεται και η εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους και τον εαυτό τους καθώς και τη σεξουαλική τους λειτουργία. Αντιθέτως, η επιτυχημένη θεραπεία για την υπερδραστήρια κύστη και την ακράτεια ούρων βελτίωσε τόσο την ποιότητα ζωής όσο και τη σεξουαλική υγεία και τα επίπεδα άγχους των γυναικών που ερωτήθηκαν.