Ο ρόλος της νονάς είναι πολύ γλυκός, αλλά και πολύ υπεύθυνος. Ως «πνευματική μητέρα» του παιδιού θα πρέπει να βρίσκεστε δίπλα του όσο θα μεγαλώνει και να το διαπαιδαγωγείτε μαζί με τους γονείς του. Είναι πολύ τιμητικό να σας ζητηθεί να βαφτίσετε ένα παιδί, πριν πείτε όμως το «ναι», θα πρέπει να το έχετε σκεφτεί καλά, γιατί είναι κρίμα το παιδί να βλέπει τη νονά του μόνο το… Πάσχα!

Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να οργανώσετε…


Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, για να μπορείτε να βαφτίσετε, θα πρέπει να είστε χριστιανές ορθόδοξες και μάλιστα αν είστε παντρεμένες, θα πρέπει να έχετε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. Επίσης, αφού η νονά είναι «πνευματική μητέρα», δεν επιτρέπεται να παντρεύονται μεταξύ τους παιδιά που έχουν την ίδια νονά επειδή θεωρούνται «πνευματικά αδέλφια». Γι’ αυτό, αν βαπτίσετε κορίτσι, θα πρέπει και τα επόμενα παιδιά που θα βαπτίσετε να είναι κορίτσια.


Η λίστα της νονάς

Για το μυστήριο της βάφτισης, θα χρειαστείτε μια λαμπάδα, δυο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας που θα τελέσει το μυστήριο, μια μεγάλη πετσέτα με την οποία θα τυλίξετε το μωρό όταν το βγάλετε από την κολυμπήθρα, μερικά λαδόπανα, ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα σαπούνι, μαρτυρικά για όλους τους καλεσμένους, τα βαφτιστικά ρούχα και τα παπούτσια του μωρού, το κουτί με τον ενδυματολογικό εξοπλισμό και φυσικά τον σταυρό που θα φορέσει στο λαιμό του. Υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια. Για να είστε καλυμμένες, κάντε έρευνα αγοράς αρκετό καιρό πριν, για να καταλήξετε στην καταλληλότερη επιλογή. Καλό θα ήταν να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τη μητέρα, για να ξέρετε το νούμερο του παιδιού, τον αριθμό τον καλεσμένων και τις προτιμήσεις των γονέων.

Tip

Για να είστε σίγουρες ότι κάτι δε θα πάει στραβά, μην αφήσετε τίποτα για τελευταία στιγμή. Ακόμα και μικρές λεπτομέρειες, όπως η κοπέλα που θα μοιράσει τα μαρτυρικά και τις μπομπονιέρες, θα σας γλυτώσουν από προβλήματα της τελευταίας στιγμής, αν τα έχετε προσχεδιάσει.

Πάντα άξιες…