Τα γυμνά πόδια είναι ό,τι καλύτερο για τα μωρά που μαθαίνουν να περπατούν. Τα βοηθούν να ισορροπήσουν και το περπάτημα με γυμνά πόδια είναι πιο υγιεινό. Μόλις το παιδί σας είναι έτοιμο να περπατήσει έξω, θα χρειαστεί παπούτσια, αλλά ακόμα και τότε αφήστε το να κυκλοφορεί ξυπόλυτο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα παπούτσια χρειάζονται μόνο για να προστατεύουν τα πόδια και όχι για να τα στηρίζουν – οι μύες προσφέρουν όλη την υποστήριξη που χρειάζεται το πόδι. Αγοράστε παπούτσια από ειδικό κατάστημα για παιδικά υποδήματα, όπου θα μετρήσουν το μήκος και το πλάτος του ποδιού. Ελέγχετε την εφαρμογή κάθε τρεις μήνες. Αγοράστε καινούργιες κάλτσες ταυτόχρονα με τα παπούτσια: οι πολύ στενές κάλτσες μπορούν να παραμορφώσουν τα πόδια το ίδιο με τα πολύ μικρά παπούτσια.

Τι είδους παπούτσια πρέπει να αγοράσω;

Τα δερμάτινα ή υφασμάτινα παπούτσια είναι όλα κατάλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι τα πόδια του παιδιού σας έχουν μετρηθεί σωστά και στο μήκος και στο πλάτος.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα πιο φτηνά υποδήματα, όπως τα υφασμάτινα αθλητικά παπούτσια, δεν διατίθενται σε μισά μεγέθη και σε διαφορετικές εφαρμογές πλάτους. Οι γαλότσες (τύπου Wellington ) συνήθως δεν διατίθενται σε μισά μεγέθη, παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητες όταν ο καιρός είναι βροχερός. Αγοράστε τες στο πιο μεγάλο μέγεθος και τοποθετήστε έναν πάτο.

Αποφεύγετε όλα τα πλαστικά παπούτσια, καθώς το πλαστικό δεν αγκαλιάζει το σχήμα του ποδιού όπως το δέρμα. Ποτέ μη δίνετε στο παιδί σας παπούτσια από δεύτερο χέρι, εκτός αν εφαρμόζουν σωστά, ή παπούτσια που είναι λάθος μέγεθος θεωρώντας ότι κάποια στιγμή θα του κάνουν επειδή μεγαλώνει γρήγορα.

Πηγή: myworld.gr