Είναι γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους και αφορά στην απώλεια των κιλών και την σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις στη ζυγαριά, είτε είναι μικρές (3 με 5 κιλά) είτε μεγαλύτερες (10 με 15 κιλά) δεν βοηθούν το σώμα σας.

Στην περίπτωση μάλιστα που έχετε βάλει στο σώμα σας πολλά κιλά, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ακόμη και όταν αφορούν την προσθήκη πέντε κιλών. Υπάρχουν άλλες μελέτες μάλιστα που συνδέουν το φαινόμενο γιο-γιο με την εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γι’ αυτό οι ειδικοί προτιμούν να διατηρεί κανείς το βάρος του ακόμη κι αν έχει λίγα παραπανίσια κιλά παρά να αδυνατίζει και να παχαίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς προκαλείται το φαινόμενο

Η λανθασμένη επιλογή δίαιτα είναι ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση του φαινομένου. Κι αυτό γιατί η αυξομείωση του σωματικού βάρους εμφανίζεται κατά κανόνα όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, σας κάνει να στερείστε βασικά προϊόντα και είναι πολύ αυστηρή.

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην γρήγορη επαναπρόσληψή του. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως εξηγούν, όταν χάνουμε γρήγορα κιλά (περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα), τότε το μεγαλύτερο «θύμα» της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός καθώς και τα υγρά. Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε.

Επιπλέον οι στερητικές δίαιτες υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο. Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές, μετά την ολοκλήρωσή τους όσες τις εφαρμόζουν, έχουν πλέον έντονη την επιθυμία να φάνε ότι τους «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκεια τους. Το στερητικό σύνδρομο, που δημιουργείται, στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα όσων είναι πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα γρήγορα να αποκτάται ξανά το χαμένο βάρος.

Δυσκολίες στην επόμενη δίαιτα

Μετά από μια «δίαιτα-αστραπή» αποκτούνται πολύ εύκολα τα κιλά που χάθηκαν. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ότι η ζυγαριά θα δείξει ότι έχουμε παχύνει αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε περισσότερο λίπος. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το βάρος επανακτάται, ο οργανισμός τείνει να αποθηκεύσει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από όση έχασε αρχικά. Κατά συνέπεια κάθε φορά που επανακτούμε το χαμένο μας βάρος, αυξάνεται και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.