Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 1-3% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ, κάτι που σημαίνει ότι δεν αισθάνονται καμία σεξουαλική έλξη για άλλους ανθρώπους. Επί χρόνια, η Στέισι είχε προβληματιστεί για το γεγονός ότι δεν ήθελε να κάνει σεξ με κανέναν, ούτε καν με τον σύζυγό της. Ήταν ο γιατρός της εκείνος που της εξήγησε τι συνέβαινε.

Η ίδια διηγείται την ιστορία της στο BBC: «Για πολύ μεγάλο διάστημα νόμιζα ότι είχα πρόβλημα – σωματικό ή ψυχολογικό – κατά κάποιο τρόπο. Θεωρούσα ότι δεν ήταν φυσιολογικό να μη θέλω να κάνω σεξ. Φίλοι μιλούσαν για τις σχέσεις τους ή για διάσημους με τους οποίους θα ήθελαν να κοιμηθούν και εγώ απλώς δεν σκεφτόμουν κανέναν με σεξουαλικό τρόπο.

Στη δεκαετία των 20 άρχισα να το παρατηρώ, αλλά δεν ήθελα να μιλάω σε κανέναν για αυτό διότι σκεφτόμουν ότι θα πουν ότι είμαι περίεργη, οπότε παρέμενα σιωπηλή.

Παρόλο που δεν αισθανόμουν σεξουαλική έλξη για τους ανθρώπους, συνδέομαι ρομαντικά με κάποιους. Γνώρισα τον φίλο μου – που σήμερα είναι ο άντρας μου – στα 19 και δεν ήξερα τότε τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ. Σκεφτόμουν: “Αγαπάω πολύ αυτόν τον άντρα και αν μου κάνει πρόταση θα πω ναι 100% γιατί ξέρω ότι θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου μαζί του, οπότε γιατί δεν θέλω να κοιμηθώ μαζί του; Αυτό είναι τρελό!”.

Αρχίσαμε ένα ταξίδι αναζήτησης μαζί, ο σύζυγός μου και εγώ. Εκείνος έλεγε: “Είμαι ερωτευμένος μαζί σου. Θα περιμένω όσο χρειάζεται, αν συμβεί ποτέ”. Με στήριζε πραγματικά και ποτέ δεν προσπάθησε να κάνει κάτι με το οποίο δεν αισθανόμουν άνετα.

s

Οι κοινωνικές νόρμες θέλουν το σεξ και τα παιδιά να αποτελούν έναν τρόπο εξέλιξης της σχέσης και όλοι μου οι φίλοι παντρεύονταν και έκαναν παιδιά. Σκέφτηκα: “Ωχ θεέ μου, υπάρχει αυτή η προσδοκία ότι πρέπει να κοιμηθώ με τον άντρα μου και να κάνω παιδιά”.

Άρχισα να έχω έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη ότι ο άντρας μου θα με άφηνε για κάποια που έμοιαζε ακριβώς όπως εγώ αλλά που έκανε σεξ μαζί του. Έφτασα σε ένα σημείο που τα άγχη μου με έκαναν ανυπόφορη.

“Ξέρεις κάτι; Πρέπει να το λύσω αυτό”, σκέφτηκα. Ήμουν τότε 27 ή 28 ετών. Έκανα το τεράστιο λάθος να ψάξω στο ίντερνετ για ιατρικούς λόγους. Ήταν ένα τεράστιο λάθος. Το μάτι μου έπεσε σε όγκους στον εγκέφαλο. “Ωχ όχι, πεθαίνω”, σκέφτηκε.

Πήγα τότε στον γιατρό μου, ο οποίος με ηρέμησε και μου εξήγησε ότι πιθανότατα είμαι ασέξουαλ. Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν τον όρο αυτό. Έκανα λίγη έρευνα και άρχισα να αισθάνομαι περισσότερο άνετα με τον εαυτό μου, οπότε μίλησα στον σύζυγό μου. Η απάντησή του ήταν: “Το είχα υποθέσει, ούτως ή άλλως”.

Ποτέ δεν έχω αισθανθεί αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ως έντονη επιθυμία για σεξ και αν αισθάνομαι κάτι που να μοιάζει στο ελάχιστο, είναι πολύ λίγο. Είναι μια πολύ περίεργη βιολογική διαδικασία για μένα, παρά μια ανάγκη για σεξ, αν αυτό βγάζει κάποιο νόημα, και δεν θέλω να εμπλέξω άλλους ανθρώπους, ούτε καν τον άντρα μου.

Υπάρχουν ασέξουαλ άνθρωποι που χτίζουν μια σχέση με έναν άνθρωπο και αισθάνονται άνετα να κάνουν σεξ μαζί του. Αλλά για μένα, κάθε φορά που πλησιάζω, όλο μου το σώμα λέει: “Όχι, όχι ευχαριστώ, σταμάτα τώρα”.

Οι άνθρωποι που το μαθαίνουν σχεδόν αμέσως μου λένε: “Θεέ μου, και πώς θα κάνεις παιδιά;”. Λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αν ήθελα παιδιά, δεν είναι εντελώς απίθανο να γίνει».