Η διακόσμηση του σπιτιού σου αντανακλά το στυλ και την προσωπικότητα σου. Σου αρέσουν οι καθαρές μίνιμαλ γραμμές; Προτιμάς το εκκεντρικό και θέλεις να προσθέτεις συνεχώς νέα αντικείμενα και αναμνήσεις στο εσωτερικό των δωματίων του σπιτιού σου ή μήπως είσαι λάτρης του κλασσικού; Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα προσωπικού γούστου. Το σπίτι σου είναι η δική σου φωλιά και θα πρέπει να σε κάνει να νιώθεις υπέροχα κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτή. Αν, όμως, αυτή η φωλιά δεν έχει τις διαστάσεις που θα ήθελες, υπάρχουν ορισμένα σημεία που μπορείς να διορθώσεις για να «ελευθερώσεις» αρκετό χώρο. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσεις σε κάθε σπίτι ορισμένα λάθη που όλοι κάνουμε στη διακόσμηση. Ποια είναι αυτά τα λάθη; Το Douleutaras.gr μας αποκάλυψε τι πρέπει να αποφύγεις αλλά και τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις το σπίτι σου να μοιάζει αληθινά ευάερο, ευήλιο και ευρύχωρο!

Ελλιπής Φωτισμός

Σκεπτόμενοι το φωτισμό ενός δωματίου το πρώτο πράγμα που μας έρχεται, συνήθως, στο μυαλό είναι το κεντρικό φως που κοσμεί το ταβάνι. Όσο δυνατό, μεγάλο ή ιδιαίτερο και αν είναι αυτό το φωτιστικό δεν αρκεί για να απομακρύνει το σκοτάδι από το δωμάτιο, μόλις δύσει ο ήλιος. Η απουσία του κατάλληλου φωτισμού κάνει το χώρο να μοιάζει αρκετά μικρότερος απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα αφού αποκρύπτει πολλά σημεία και «βαραίνει» την ατμόσφαιρα. Τι μπορείς να κάνεις; Οι διακοσμητές προτείνουν την ύπαρξη τουλάχιστον τριών πηγών φωτός σε κάθε δωμάτιο. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκονται περιμετρικά στο χώρο ώστε να φωτίζουν όλα τα σημεία που δεν φτάνει το κεντρικό κρεμαστό φως. Ιδανική επιλογή για όλα τα δωμάτια είναι ο κρυφός φωτισμός στα σύνθετα αλλά και τα φωτιστικά δαπέδου.

Ακατάλληλα έπιπλα

Ένας τεράστιος γωνιακός καναπές έξι θέσεων μπορεί να δείχνει φανταστικός στο εξώφυλλο ενός περιοδικού ή σε μία έκθεση επίπλων. Αν καταλαμβάνει, όμως, το μισό σου σαλόνι σίγουρα δεν αποτελεί μία καλή επιλογή για το χώρο σου. Δυστυχώς τα έπιπλα δείχνουν πολύ διαφορετικά στο εσωτερικό του σπιτιού απ΄ότι σε μία εικόνα ή σε έναν πολύ μεγάλο χώρο. Επιλέγοντας πολύ μεγάλα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία «κλείνεις» το δωμάτιο και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα πάντα είναι στριμωγμένα. Τι μπορείς να κάνεις; Πρωταρχικά θα πρέπει να μετρήσεις προσεκτικά τις διαστάσεις του δωματίου. Έτσι θα μπορείς να υπολογίσεις πόσος διαθέσιμος χώρος θα υπάρχει στο δωμάτιο

Σκούρα χρώματα και έντονα σχέδια

Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του cosy και ζεστού σπιτιού και του σκούρου και καταθλιπτικού. Αυτός ο λεπτός διαχωρισμός καθορίζεται κατεξοχήν από τα χρώματα, τα σχέδια και τους συνδυασμούς που θα επιλέξεις για το χώρο σου. Τα σκούρα χρώματα και τα έντονα σχέδια σε μεγάλες επιφάνειες εκτός του ότι κουράζουν το μάτι μικραίνουν και το χώρο. Αν, λοιπόν, έχεις επιλέξει σκούρο καφέ, μπορντό ή μπλε για τον τοίχο και τον καναπέ του υπνοδωματίου ή του σαλονιού σου, ίσως, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Τι μπορείς να κάνεις; Αν δεν θέλεις να αποχωριστείς το αγαπημένο σου χρώμα, μπορείς να επιλέξεις μία πιο απαλή απόχρωση του. Τα  ανοιχτά χρώματα αφήνουν το φως να ταξιδέψει στο χώρο με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Θέλεις να μάθεις ακόμα ένα λάθος που μικραίνει το χώρο σου; Μην τον γεμίζεις με υπερβολικά διακοσμητικά στοιχεία, κορνίζες και έπιπλα. Βεβαιώσου ότι η κίνηση από το ένα σημείο του δωματίου στο άλλο είναι εύκολη και δεν γίνεται μετ’ εμποδίων!