Ένα από τα αγαπημένα μας υλικά για όλους τους χώρους του σπιτιού ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε το ξύλο. Από το πάτωμα, τα έπιπλα, τον πάγκο της κουζίνας και τα ράφια μία ξύλινη επιφάνεια μπορεί να απογειώσει την αισθητική του χώρου. Αν είσαι λάτρης του και το έχεις ήδη προτιμήσει σε κάποιο δωμάτιο ή σε όλο το σπίτι σου, τότε σίγουρα γνωρίζεις ότι η περιποίηση του κρύβει ορισμένες δυσκολίες. Τι πρέπει να προσέξεις για να διατηρήσεις την επιφάνεια του αψεγάδιαστη στο πέρασμα του χρόνου; Ζητήσαμε τις συμβουλές των έμπειρων επαγγελματιών του Douleutaras.gr για να μάθουμε την απάντηση. Μας εξήγησαν ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνουμε στην συντήρηση των ξύλινων επιφανειών και είμαστε έτοιμοι να σου τα παρουσιάσουμε.

Σφουγγάρισμα χωρίς καλό στύψιμο

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν την καθαριότητα και τη μυρωδιά της χλωρίνης, τότε υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις. Μπορεί το καλό σφουγγάρισμα να είναι απαραίτητο για το μάρμαρο ή το πλακάκι, δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για το ξύλο. Αντιθέτως, αν η υγρασία διαπεράσει την επιφάνεια του ξύλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά όπως λεκέδες ή φουσκώματα. Θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός/-η με το στύψιμο της σφουγγαρίστρας  αν δε θέλεις να μπεις σε περιττά έξοδα. Διαφορετικά θα χρειαστείς σίγουρα επαγγελματική βοήθεια για την επιδιόρθωση.

Σταθερή θέση αντικειμένων

Έχοντας επιλέξει ήδη το ξύλο για μία επιφάνεια του σπιτιού σου θα γνωρίζεις ένα βασικό πρόβλημα του, τον αποχρωματισμό. Με την έκθεση στον ήλιο οι ξύλινες επιφάνειες τείνουν να αλλάζουν χρώμα. Αν διατηρείς τα αντικείμενα και τα χαλιά στην ίδια θέση εδώ και χρόνια, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Τα σημεία που «βλέπει» ο ήλιος σίγουρα δεν θα είναι τόσο σκούρα όσο τα υπόλοιπα. Αν θέλεις τα ράφια, τα έπιπλα και το πάτωμα του σπιτιού σου να μοιάζουν ομοιόμορφα θα πρέπει να τα μετακινείς ή να τα κρύβεις με έξυπνο τρόπο.

Περπάτημα με τακούνια

Αν συνηθίζεις να περπατάς αγέρωχη με τα τακούνια μέσα στο σπίτι ή αν αφήνεις τα παιδιά σου να τρέχουν φορώντας τα ποδοσφαιρικά παπούτσια με τις τάπες τότε συμβαίνουν δύο πράγματα. Αφενός αποτελείς αντικείμενο συζήτησης για τους γείτονες και αφετέρου καταστρέφεις σιγά σιγά το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου. Άφησε στην είσοδο οποιοδήποτε παπούτσι μπορεί να «γδάρει» το ξύλο και φόρεσε μόνο παντόφλες ή ίσια παπούτσια. Έτσι δεν θα χρειαστείς να ανησυχήσεις ξανά για την επισκευή του. Τέλος, διάλεξε ειδικά καθαριστικά για τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σου ώστε να μην έρθεις αντιμέτωπος με απρόοπτα!