Το λευκό ξύδι είναι ένας από τους καλύτερους σύμμαχους κάθε νοικοκυράς που αγαπά την καθαριότητα. Αν προτιμάς τη χρήση φυσικών υλικών για τον καθαρισμό του σπιτιού σου θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και ορισμένα σημεία που δεν πρέπει να πειραματίζεσαι. Μπορεί η μαγειρική σόδα και το ξύδι να σε έχουν σώσει αρκετές φορές, αν δεν προσέξεις, όμως, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά. Η ομάδα καθαρισμού του Douleutaras.gr μας μίλησε εκ πείρας και μοιράζεται μαζί μας μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθείς εξ απροόπτου. Αν θέλεις να μάθεις ποιες επιφάνειες απαγορεύεται να καθαρίσεις με ξύδι δεν έχεις παρά να διαβάσεις παρακάτω.

Μάρμαρο

Η υψηλή οξύτητα του ξυδιού μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του μαρμάρου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα φυσικά πετρώματα, όπως είναι ο γρανίτης που συναντάται συχνά στον πάγκο της κουζίνας. Αν θέλεις να καθαρίσεις το μαρμάρινο πάτωμα, το τραπέζι ή το πάσο σου θα πρέπει να βρεις μία λιγότερο επίφοβη εναλλακτική. Το διάλυμα ζεστού νερού με απορρυπαντικό πιάτων είναι μία εξαιρετική επιλογή, αν ψάχνεις λύση.

Ξύλινο Πάτωμα

Η πιθανότητα το ξίδι να προκαλέσει ζημιά στο ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου είναι αρκετά μεγάλη. Το ξύλο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και η οξύτητα του ξυδιού ενδέχεται να το θαμπώσει, βλάπτοντας το φινίρισμα του. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση ενός ειδικού καθαριστικού το οποίο θα προστατεύσει την επιφάνεια και τη λάμψη του πατώματος σου. Είναι μία πιο ακριβή λύση αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα μακροπρόθεσμα.

Κεραμικά Πλακάκια

Η επίδραση του ξυδιού στο μάρμαρο και το γρανίτη είναι ίδια και για τα κεραμικά πλακάκια. Απόφυγε και σε αυτή την περίπτωση προϊόντα ή φυσικά υλικά με υψηλή οξύτητα γιατί πιθανότατα θα έχεις αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Το ίδιο και ισχύει και για το δεύτερο αγαπημένο φυσικό καθαριστικό των απανταχού νοικοκυρών, το λεμόνι. Μην ξεχνάς ότι κάθε επιφάνεια του σπιτιού σου έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Προτού πειραματιστείς, φρόντισε να ενημερωθείς σωστά για την καταλληλότητα του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσεις!