Οι δραστικοί αντιγηραντικοί παράγοντες που συχνά περιλαμβάνονται στις καλλυντικές φόρμουλες δεν μπορούν να είναι ανεκτοί από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Τα πολύ δραστικά συστατικά που περιέχονται συνήθως στις ενισχυμένες αντιγηραντικές φόρμουλες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Τα συμπτώματα που αναδεικνύουν την ενόχληση της επιδερμίδας ξεκινούν με έντονη φαγούρα και ενοχλητικό τράβηγμα – ένδειξη ότι η επιδερμίδα έχει αφυδατωθεί- στη διάρκεια της μέρας. Σταδιακά και όσο η «επαφή» με τους ερεθιστικούς παράγοντες συνεχίζεται, η επιδερμίδα κοκκινίζει, υπάρχει έντονη αίσθηση καύσου, φαγούρας, ξεφλουδίζει ή εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα (σπυράκια). Όλα αυτά δείχνουν πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας.

Οι 3 συνήθεις ύποπτοι

  1. Γλυκολικό οξύ. Το πιο γνωστό και αποτελεσματικό από τα άλφα-υδροξυοξέα έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση χάρη στις ενισχυμένες απολεπιστικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα, λόγω του μικρού του μοριακού βάρους , καταφέρνει να διαπερνά τα κυτταρικά τοιχώματα ενεργοποιώντας έτσι την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Όταν όμως περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, κάνει την επιδερμίδα ευαίσθητη στον ήλιο. Η συνέχεια είναι γνωστή…
  2. Σαλικυλικό οξύ. Εξαιρετικός κερατολυτικός και φαγεσωρολυτικός παράγοντας από την ομάδα των β-υδροξυοξέων που, παράλληλα, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου αλλά προκαλεί κι αυτό φωτοευαισθησία της επιδερμίδας.
  3. Χημικά αντηλιακά φίλτρα. Ξεχωρίζουν μεν από τα φυσικής προέλευσης φίλτρα για τη φωτοσταθερότητά τους όμως ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα η οξυβενζόνη ( oxybenzone), μπορεί να ερεθίσουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Το μυστικό είναι να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας πρωί βράδυ με ήπια καθαριστικά. Πηγή: omorfamystika.gr