«Υπάρχει ένας βιαστής στο κτίριο» φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το Royal Festival Hall του Southbank Centre, «βγάλτε έξω τον βιαστή». Τα πλακάτ τους ήταν ασυνήθιστο θέαμα στον χώρο όπου συνήθως διοργανώνονται συναυλίες και κονσέρτα.

«Θα έπρεπε να δίνεται σε έναν βιαστή βήμα για να μοιραστεί αυτό που συνέβη;» διερωτάται το BBC.

Την οργή των παριστάμενων προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «South of Forgiveness», εκδήλωση στην οποία η Thordis Elva, θύμα βιασμού, κάλεσε τον βιαστή της να μιλήσει για την πράξη του.

Η συζήτηση ανάμεσα στην Ισλανδή Thordis Elva και τον Αυστραλό Tom Stranger είχε ήδη απορριφθεί από το φεστιβάλ Women of the World, ύστερα από πιέσεις. Ωστόσο οι διοργανωτές επαναπρογραμμάτισαν την εκδήλωση θεωρώντας πως το debate ανάμεσα στον βιαστή και το θύμα του ήταν πολύ σημαντικό για να μην γίνει.

«Ο βιασμός είναι από εκείνα τα κρίσιμα ζητήματα και πρέπει να επαναπροσανατολίσουμε τη συζήτηση σχετικά με αυτό, που συχνά εστιάζει στα θύματα και όχι στους δράστες» σχολίασε η Jude Kelly, καλλιτεχνική διευθύντρια του Southbank Centre.

«Είμαι εδώ γιατί νιώθω πως ένας βιαστής επωφελείται από τον βιασμό» δήλωσε από την πλευρά της η Diane Langford, μία από τις διαδηλώτριες. «Δεν πιστεύω πως μπορεί ποτέ να υπάρξει ατιμωρησία για έναν βιαστή».

Η Thordis Elva ήταν μόλις 16 ετών όταν βιάστηκε από τον 18χρονο σύντροφό της τότε Tom Stranger, ύστερα από χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ισλανδία.

Χρόνια μετά το περιστατικό, εκείνη αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί του. Και προς έκπληξή της, εκείνος ομολόγησε την πράξη του και προθυμοποιήθηκε να κάνει ό,τι εκείνη ζητούσε για να επανορθώσει.

Ήταν όμως πολύ αργά για να υπάρξουν νομικές διαδικασίες. Έτσι, αποφάσισαν να γράψουν μαζί ένα βιβλίο για όσα συνέβησαν.

Η εμφάνισή τους στο Λονδίνο προκάλεσε αντιδράσεις και ξεκίνησε μια καμπάνια εναντίον της από ανθρώπους που προειδοποιούσαν πως μπορεί να κλονίσει άλλες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού, επαναφέροντας επώδυνες κι επικίνδυνες αναμνήσεις. Αλλά και να ενθαρρύνει την «νομιμοποίηση» της σεξουαλικής βίας αντί να εστιάσει στην τιμωρία των δραστών και τις αιτίες που την προκαλούν.

Η Elva ζει σήμερα στη Σουηδία με τον σύζυγό της και τον γιο της. Όπως λέει, θέλει να μεταφέρει το επίκεντρο της ευθύνης για τη σεξουαλική βία στον δράστη. «Το γεγονός πως ο Τομ δεν ήταν ένα τέρας αλλά ένας άνθρωπος που πήρε μια φρικτή απόφαση, το έκανε πιο δύσκολο για μένα να δω το έγκλημά του ακριβώς όπως ήταν».

Όταν ήρθε η ώρα του Stranger να μιλήσει, στο Royal Festival Hall, οι λέξεις του έμοιαζαν πολύ καλά επιλεγμένες κι έδειχνε ακόμα να δυσκολεύεται να τις εκφέρει. «Δεν είμαι εδώ σαν μια μορφή τιμωρίας… ή σε αναζήτηση κάποιας αμφισβητούμενης λύτρωσης. Δεν προσπαθώ να επωφεληθώ για το προφίλ μου ή τον τραπεζικό μου λογαριασμό. Θα ήταν έλλειψη σεβασμού να έκανα κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Stranger δεν θα πληρωνόταν για την εμφάνισή του, ενώ έχει δεσμευτεί να προσφέρει όλα τα έσοδα από το βιβλίο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Ακόμα κι αν δεν πληρώνεται, θα επωφεληθεί από τη δημοσιότητα. Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη θέση του ως ο βιαστής που μιλά για το έγκλημά του για να προστατεύεται» δήλωσε στο BBC η Liv Wynter, καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και θύμα βιασμού.