Το άγχος για τα οικονομικά μιας οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερο όταν υπάρχει ένα παιδί ή όταν το ζευγάρι περιμένει ένα νέο μωρό. Η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί καλή σκέψη, προνοητικότητα και λελογισμένες κινήσεις.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένους έξυπνους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα με ένα μωρό στο σπίτι…

Εάν περιμένετε παιδί…

Κρατήστε την ψυχραιμία σας!

Οι μέλλουσες μητέρες συχνά έχουν την τάση να αγοράζουν τα πάντα πριν από τον ερχομό του παιδιού τους προκειμένου όλα να είναι έτοιμα. Στην πραγματικότητα όμως πολλά από τα πράγματα που θα αγοράσετε δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ, ενώ άλλα δεν θα ταιριάζουν στο παιδάκι σας.

Για παράδειγμα μπορεί να αγοράσετε μια ντουζίνα μπιμπερό από μια εταιρεία που οι φίλες σας λατρεύουν, όμως το μωρό σας απλά να μην βολεύεται στο συγκεκριμένο τύπο και να θέλει κάποιο άλλο. Όπως και να έχει, όσο περισσότερο περιμένετε μέχρι τον ερχομό του μωρού σας για να βρείτε τα απαραίτητα, τόσο πιο σοφά θα ξοδέψετε τα χρήματά σας.

Συμβουλευτείτε μια έμπειρη μητέρα

Η πρώτη φορά σε ένα μαγαζί με μωρουδιακά είδη μπορεί να σας ενθουσιάσει. Όλα τα είδη θα σας φανούν ελκυστικά και χαριτωμένα, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε άσκοπες αγορές. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο δοκιμάστε να πάρετε μαζί σας κάποια που έχει γίνει ήδη μητέρα!

Είτε είναι η ίδια σας η μητέρα ή κάποια φίλη σας, θα μπορέσει να σας συμβουλέψει για όσα έχετε πραγματικά ανάγκη από πριν και για όσα μπορείτε να αναζητήσετε μετά τη γέννηση του μωρού σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να συζητάτε με άλλες μαμάδες για το τι βρήκαν εκείνες χρήσιμο και τι όχι. Η δική τους εμπειρία θα σας επιτρέψει να αποφύγετε λάθη και περιττά έξοδα.

Οικονομία με τη βοήθεια των social media

Βρείτε τις σελίδες των αγαπημένων σας brands στο Facebook και ακολουθήστε τις. Στις σελίδες αυτές γίνονται συχνά διαγωνισμοί με δώρα, καθώς και δημοσιεύσεις για εκπτώσεις και κουπόνια. Το ίδιο ισχύει και με τα mail, εγγραφείτε στο newsletter των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν για να λαμβάνεται ενημερώσεις σχετικά με ευκαιρίες και προσφορές.

Αγοράστε ρούχα του μωρού σε unisex χρώματα

Πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή άσπρο είναι κάποια από τα χρώματα που μπορείτε να επιλέξετε για το μωρό που περιμένετε έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα αφενός σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε το φύλο του μωρού σας, αφετέρου εάν επιθυμείτε να κάνετε και δεύτερο παιδάκι.

Το να ξεφεύγετε από το πατροπαράδοτο ροζ-μπλε σημαίνει ότι οποιοδήποτε παιδάκι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ρούχα, τις κουβερτούλες ή οποιοδήποτε άλλο βρεφικό είδος, χωρίς να το μπερδέψουν για το αντίθετο φύλο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ρούχα με σχέδια όπως ρίζες ή μοτίβα καθώς εκτός από χαριτωμένα μπορούν να φορεθούν τόσο σε αγοράκια, όσο και σε κοριτσάκια!

Εάν έχετε ήδη ένα παιδί…

Καθετί είναι κι ένα παιχνίδι

Μετατρέψτε καθημερινά αντικείμενα σε παιχνίδια για το μικρό σας αγγελούδι! Τα παιδάκια -ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες- δεν ενδιαφέρονται για το είδος του παιχνιδιού με το οποίο θα παίξουν, αλλά με τη χαρά και τη διασκέδαση που θα τους προσφέρει. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να μετατρέψετε τις κατσαρόλες και τις ξύλινες κουτάλες τις κουζίνας σε ντραμς ή να φτιάξετε ένα χάρτινο κουτί σε αυτοκινητάκι ή καραβάκι! Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ παράλληλα εσείς και το μωρό σας θα γίνετε πιο δημιουργικοί!

Γίνεται ο προσωπικός σεφ του μωρού σας

Μιλάμε φυσικά για το σπιτικό φαγητό το οποίο εκτός από οικονομικότερο σε σύγκριση με το προπαρασκευασμένο του εμπορίου είναι και πιο υγιεινό. Γι’ αυτό την επόμενη φορά επιλέξτε αντί για τις τυποποιημένες κρέμες να φτιάξετε δικές σας αλέθοντας φρούτα ή λαχανικά.

Στα δίδυμα δεν είναι όλα διπλά

Το ότι φέρατε στο κόσμο δίδυμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αγοράσετε τα πάντα εις διπλούν! Στη πραγματικότητα μπορούν να μοιράζονται τα περισσότερα ρουχαλάκια τους ακόμη κι αν τα παιδάκια σας είναι διαφορετικού φύλου, επιλέγοντας unisex χρώματα όπως είδαμε παραπάνω. Επίσης, σε πολλά καταστήματα προσφέρουν έκπτωση σε γονείς με δίδυμα!

Ανακυκλώστε!

Τα μωρά μεγαλώνουν συνεχώς επομένως αν αγοράσατε κάτι στο παιδί σας πριν 2 ή και 1 μήνα μπορεί να μην του κάνει πια. Αποτέλεσμα; Να μαζέψετε έναν μεγάλο όγκο από ρούχα που δεν χρειάζεστε και σας πιάνουν χώρο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε σκοπό να τα κρατήσετε για ένα μελλοντικό παιδάκι, μπορείτε να τα χαρίσετε σε κάποια φίλη σας που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα ή να τα δώσετε σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Αντίστοιχα ζητήστε από κάποια φίλη σας να σας προσφέρει τα μωρουδιακά ρούχα του παιδιού της που πλέον έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται.

Ανακύκλωση όμως μπορείτε να κάνετε και με τα λινά ή βαμβακερά κουβερτάκια του μωρού σας. Πολλές φορές μαζεύονται περισσότερα απ’ όσα πραγματικά χρησιμοποιούμε, έτσι αντί να τα «κλείσετε» στη ντουλάπα κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια προκειμένου να τα κάνετε μωρουδιακά μαντιλάκια καθαρισμού ή πετσετάκια για το μπάνιο.