Η επιλογή σαμπουάν είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα. Για να είστε σίγουρες ότι διαλέξατε το σωστό τσεκάρετε τη λίστα με τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Το σωστό σαμπουάν θα χαρίσει λάμψη και απαλότητα στα μαλλιά σας. Ένα σαμπουάν είναι καλό όταν:

  1. Δεν διαταράσσει το pH του δέρματος, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, κνησμό, ξηροδερμία ή υπερβολική λιπαρότητα.
  2. Αφήνει τα μαλλιά απαλά, ανάλαφρα και λαμπερά.
  3. Χαρίζει μια αίσθηση φρεσκάδας και άνεσης.
  4. Απομακρύνει καλά το σμήγμα, τη σκόνη και τους ρύπους.
  5. Ξεπλένεται εύκολα χωρίς να αφυδατώνει την τρίχα.

Τι να προσέχετε στην ετικέτα

  • Πολυαιθυλενογλυκόλη (αλλιώς PEG): Πρόκειται για βλαβερό χημικό συστατικό που ξηραίνει τα μαλλιά και επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Sodium lauryl sulfate: Αλλεργιογόνο συστατικό που έχει αντικατασταθεί από το θειικό νάτριο (sodium laureth sulfate), το οποίο είναι πιο ανεκτό από την επιδερμίδα και βιοδιασπώμενο.
  • Βenzoylphenyl: Έχει κατηγορηθεί για ερεθισμούς στο δέρμα, στα μάτια, αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα.
  • Σιλικόνη και παράγωγα: Αν είναι κακής ποιότητας, βαραίνουν τα μαλλιά, μπλοκάρουν τους πόρους του τριχωτού και επιπλέον δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Το μυστικό

Αν λούζεστε καθημερινά ή έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέγετε σαμπουάν με ήπια καθαριστική σύσταση. Αν έχετε ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, εξαιτίας των τεχνικών επεξεργασιών (βαφές, περμανάντ, ισιωτικές) και λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος ένα σαμπουάν με πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες θα χαρίσει στα μαλλιά σας τη χαμένη απαλότητα, τη δύναμη και τη λάμψη που τους αξίζουν. Πηγή: omorfamystika.gr