Βάζουμε τα κυδώνια με το νερό να τα σκεπάζει, το λεμόνι και τη λεμονόκουπα να σιγοβράσουν περίπου 30′ ή μέχρι να μαλακώσουν. Μαζί βάζουμε και τα κοτσάνια με τα κουκούτσια που καθαρίσαμε δεμένα σε τουλπάνι.

Μόλις μαλακώσουν, στύβουμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια να βγεί το ζουμί του, και το πετάμε. Πετάμε και τη λεμονόκουπα. (Αν δεν μας αρέσει το άρωμα της φλούδας του λεμονιού, μπορούμε να την παραλείψουμε ή να χρησιμοποιήσουμε 1-2 φύλλα αρμπαρόριζα, ή βανίλια, ή 1-2 λοβούς κακουλέ) Ο χυμός του λεμονιού βοηθάει να διατηρηθεί ανοιχτό το χρώμα.

Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας περνώντας το από το μύλο του πουρέ, ή με το μπλέντερ μπαστούνι. Δεν σουρώνουμε, μην σας φανεί πολύ το νερό, τα κυδώνια πήζουν πολύ, σαν ζελέ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε άλλα 30′ περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά η μαρμελάδα. Όταν κρυώσει πήζει κι άλλο.

Υλικά

1 kgr κυδώνια καθαρισμένα κομμένα φέτες (1 κιλό το καθαρό αφού καθαριστούν)
1 kgr ζάχαρη
1/2 λεμόνι το χυμό και την λεμονόκουπα
νερό περίπου 3 κούπες = 750 ml

Πηγή:greekmasa.gr