Είναι κάτι που όλοι αλλά ειδικά οι γυναίκες- μάλλον και οι άνδρες με μακριά μαλλιά- κάνουν καθημερινά: βουρτσίζουν τα μαλλιά τους. Ειδικοί λένε πως είναι πολύ πιθανό αυτή η καθημερινή συνήθεια να γίνεται λάθος και αντί να ωφελεί τα μαλλιά να τα βλάπτει.

Κομμωτές μίλησαν στη Daily Mail για τα λάθη που κάνουν συνήθως οι γυναίκες, που ασχολούνται με μεγαλύτερη επιμέλεια με τα μαλλιά τους, όταν χτενίζουν τα μαλλιά τους.

Ο Rob Fitch, Principle Stylist στο Josh Wood Atelier λέει πως το πρώτο λάθος είναι να βουρτσίζει κανείς τα μαλλιά του όταν είναι νωπά. Αντιπροτείνει τη χρήση κάποιου μαλακτικού που δεν θέλει ξέβγαλμα και μιας χτένας με αραιά δόντια και το χτένισμα να ξεκινά από τις άκρες των μαλλιών.

Τονίζει πως δεν πρέπει κανείς να περνά με δύναμη τη βούρτσα από τις άκρες των μαλλιών αλλά αν είναι μπερδεμένα βοηθά να τα χτενίζει σιγά σιγά σε τούφες.

Συμβουλεύει επίσης να προτιμάται η χρήση των λεγόμενων Wet Brush, που είναι βούρτσες ειδικά σχεδιασμένες να ξεμπλέκουν τα μαλλιά προκαλώντας στην τρίχα τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Βούρτσισμα όπως το ξέρουμε προτείνει να γίνεται όταν τα μαλλιά στεγνώσουν. ΄

Στην περίπτωση σγουρών μαλλιών όμως συμβουλεύει να μην τα βουρτσίζει κανείς καθόλου όταν είναι στεγνά αλλά να τα ξεχωρίζει χαλαρά χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα δάχτυλά του.

Ο Session Stylist Neil Moodie θεωρεί πως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι που δεν χτενίζουν τα μαλλιά τους αρκετά. «Τα μαλλιά έχουν διάρκεια ζωής επτά χρόνια και κατά μέσο όρο χάνουμε 120 τρίχες τη μέρα αφήνοντας χώρο για να αναπτυχθούν νέες. Αν δεν χτενίζετε επαρκώς τα μαλλιά σας αυτές οι τρίχες δεν θα φύγουν για να βγουν νέες», εξηγεί.

Το πιο σημαντικό, λέει, είναι η χρήση της χωστής βούρτσας καθώς αυτή βοηθά και στην ενεργοποίηση του τριχωτού της κεφαλής που ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Συστήνει επίσης να αποφεύγεται το χτένισμα των μαλλιών όταν είναι στεγνά καθώς «αυτό κόβει τα μαλλιά και προκαλεί ψαλίδα».

Ο Hair stylist Larry King συμφωνεί προσθέτοντας: «Καλύτερα χρησιμοποιείστε μια χτένα όταν τα μαλλιά σας είναι υγρά, αντί για βούρτσα- αυτό περιορίζει την πίεση σε πιθανούς κόμπους και σταματά το σπάσιμο των μαλλιών.  Αν χρησιμοποιείτε τη σωστή βούρτσα τότε ποτέ δεν θα παραχτενίζετε τα μαλλιά σας. Οι καλύτερες βούρτσες είναι οι επίπεδες με μαλακές τρίχες», καταλήγει.