Όσο φρέσκο κι όμορφο κι αν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια την ημέρα που έρχεται στα χέρια μας, λίγα 24ωρα μετά μέσα στο βάζο τα λουλούδια δείχνουν μαραμένα και στεγνά.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια τρικ που μπορούν να δώσουν στα λουλούδια μας παράταση ζωής.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι από τη φύση προορισμένα να ζουν κομμένα, οπότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους να καθυστερήσουμε τη φυσική διαδικασία «γήρανσης».

Καταρχήν τα λουλούδια θα πρέπει να μπαίνουν το συντομότερο δυνατό μετά το κόψιμό τους στο νερό- προφανές και στοιχειώδες. Καλό θα ήταν επίσης να πλένουμε το βάζο που θα τα τοποθετήσουμε, συμβουλεύει η Daily Mail, και μάλιστα με σαπούνι. Αν τρίψουμε προσεκτικά τον πάτο του, αποτρέπουμε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που θα κάνουν τα λουλούδια να χαλάσουν νωρίτερα.

Για όσους έχουν χρόνο και όρεξη συστήνεται η καθημερινή αλλαγή νερού και μάλιστα προτείνεται το νερό να είναι λίγο ζεστό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητά του, αν και δεν έχουμε έλεγχο επακριβώς του νερού που τρέχει από τις βρύσες μας.

Πολλές φορές τα μπουκέτα που αγοράζουμε συνοδεύονται κι από ένα «δεματάκι» μικρό, την «τροφή» των λουλουδιών, ήτοι ένα όπλο κατά των μικροβίων που θα τα βλάψουν αλλά και μια δεξαμενή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει μεταξύ άλλων ουσίες για απολύμανση και περιορισμό του pH του νερού.

Το κόψιμο στα κοτσάνια είναι καλό να γίνεται με κλίση 45 μοιρών ώστε να εξασφαλίζεται επαρκές άνοιγμα από το οποίο το λουλούδι θα «ξεδιψά» ενώ τα φύλλα θα ήταν καλό να μην τα κόβουμε. Μέσω αυτών το φυτό συγκεντρώνει ενέργεια και φωτοσυνθέτει.

Οι συμβουλές είναι πολλές και ο καθένας ξέρει μια «πατέντα» που θα διασφαλίσει μακροζωία στα λουλούδια, αλλά υπάρχει και μια συμβουλή που πιθανώς πολλοί να μην γνωρίζουμε: καλό είναι να τοποθετούμε τα λουλούδια μακριά από τα φρούτα επειδή αυτά παράγουν αιθυλένιο. Το αιθυλένιο «ωθεί» τα λουλούδια στο να ωριμάσουν και όσο γρηγορότερα ωριμάσουν τόσο γρηγορότερα θα μαραθούν.

Υπάρχει κι ακόμα μια «παράξενη» συμβουλή για τη διατήρηση των λουλουδιών: όταν δεν είστε σπίτι για να απολαύσετε την εικόνα και τα αρώματά τους, βάλτε τα… στο ψυγείο! Υποστηρίζεται πως όπως η χαμηλή θερμοκρασία παρατείνει τη ζωή τους και καθυστερεί τη γήρανση.